Orkaan Katrina treft economie VS
De Amerikaanse staten die door de orkaan Katrina zijn getroffen, zijn economisch van relatief klein belang voor het land. De gevolgen van het natuurgeweld dat het zuiden van de Verenigde Staten deze week trof, zullen door de schade aan olie-installaties vooral merkbaar zijn in de stijgende olieprijs.
Terwijl New Orleans zijn wonden likt en nog grotendeels blank staat, is er over de directe schade van het natuurgeweld – enkele forse schattingen daargelaten – nog weinig te zeggen. Maar de Amerikaanse staten waar Katrina overheen raasde (Louisiana, Alabama en Mississippi) zijn economisch niet de belangrijkste van het land.
De Amerikaanse economie is de grootste van de wereld, met een bruto binnenlands product (bbp) van 12.000 miljard dollar. De grootste groeimotoren van de Amerikaanse economie zijn Californië, Texas en een aantal staten aan de oostkust. Louisiana, Alabama en Mississippi zijn goed voor een gezamenlijk bbp van ruim 350 miljard dollar (hoewel ze een aanzienlijk deel van de Amerikaanse olie- en gasproductie voor hun rekening nemen).
Zo bezien lijken de economische gevolgen van Katrina voor de VS voor dit jaar mee te kunnen vallen. Bovendien is het jaar 2005 al een heel eind op streek. De economie van de VS groeide in het eerste kwartaal 3,8 procent en in het tweede 3,3 procent. „De rest van het jaar moet dan opeens heel slecht worden om over het hele jaar op een veel lagere groei uit te komen", aldus Joost van Leenders, Amerika-deskundige bij ABN Amro.
Daar komt bij dat de cijfers over de economie van de VS aan het begin van het derde kwartaal veelbelovend waren. De consumptiecijfers over de maand juli waren sterk met een stijging van 0,7 procent, wat vooral werd veroorzaakt door stijgende autoverkopen.
De gevolgen van Katrina zullen vooral merkbaar zijn als de olieprijs, die toch al onder druk stond, hoog blijft. Olie vormt tenslotte de motor van de economie. Als bedrijven en consumenten daar meer aan kwijt zijn, houden ze minder geld over voor andere zaken en kan de groei van de economie worden afgeremd.
Een andere factor die volgens Van Leenders de groei van de Amerikaanse economie veel meer beïnvloedt is de huizenmarkt. Net als in Nederland (maar in mindere mate) zijn de huizenprijzen in de VS gestegen. Het geld dat door de overwaarde vrijkomt, gebruiken veel Amerikanen voor nieuwe aankopen. Dat is op zich goed voor de economie, maar dat kan niet eeuwig doorgaan. De voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, Alan Greenspan, waarschuwde onlangs ook al voor de almaar stijgende huizenprijzen, die in sommmige gebieden iets weg hebben van een zeepbel. Greenspan koppelde dat overigens niet aan de groei van de economie.
Van Leenders van ABN Amro verwacht dat de groei van de Amerikaanse economie over de tweede helft van dit jaar zal uitkomen op ongeveer 3,25 procent. In de loop van volgend jaar zouden de olieprijs en de afkoelende huizenmarkt de groei met ongeveer een half procent kunnen remmen, denkt hij.