Kerk & religie

Paus ontmoet omstreden auteur Fallaci

Paus Benedictus XVI heeft vorige week zaterdag Oriana Fallaci ontvangen, de Italiaanse schrijfster die vreest voor de islamitisering van Europa. Het gesprek moet volgens het Vaticaan niet worden opgevat als een pauselijke zegen voor de ideeën van Fallaci.

Van onze correspondent
1 September 2005 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:54

De Italiaanse pers berichtte pas woensdag over de privé-ontmoeting van de paus. Het bezoek van Fallaci wordt opmerkelijk genoemd omdat zij boeken en artikelen heeft geschreven waarin ze de islamitisering van Europa voorspelt en vervolgens de islam aan de schandpaal nagelt. Volgens haar is er een strijd tussen culturen gaande.

Hoewel de paus zegt moslimterrorisme alleen een zaak van „fanatieke groeperingen” te vinden, beseft ook Benedictus het gevaar van de sterk groeiende islam. De paus bevordert weliswaar de dialoog met moslims, maar hij heeft in het verleden geklaagd dat de islam met zo veel monden spreekt.

Het onderhoud tussen de schrijfster en de paus had geheim moeten blijven, omdat het Vaticaan niet wil dat buitenstaanders het bezoek zouden opvatten als pauselijke steun voor Fallaci. De schrijfster had de audiëntie zelf aangevraagd en kwam ervoor uit New York, waar ze woont. Volgens sommige bronnen in de curie duurde de audiëntie lang (zo’n halfuur), volgens anderen was het een gemiddeld gesprek, dat niet langer dan twintig minuten in beslag nam.

Over de inhoud van het gesprek is niets bekend gemaakt, maar het betrof waarschijnlijk de islam en de toekomst van Europa. De 76-jarige Fallaci, die naar eigen zeggen een terminale kankerpatiënt is, kwam zeker niet over voor pastorale hulp, omdat ze zichzelf omschrijft als een „atheïst-christen, die wel voorstander is van de christelijk geïnspireerde cultuur.” Haar ziekte en haar status als vermaard internationaal schrijfster kan eraan hebben bijgedragen dat de paus haar heeft ontvangen.

Fallaci schreef in de jaren ’70 en ’80 beroemde (interview)boeken en was het boegbeeld van de linkse emanciperingsbeweging. Daarna was het lange tijd stil. Na de aanslagen op de Twin Towers in 2001 pakte ze de pen weer op. Ze schreef vier dikke boeken waarin ze de islam hard aanviel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer