Balkenende: openheid om indianenverhalen te voorkomen
Om te voorkomen dat er „indianenverhalen" zouden ontstaan over de gunstige koopkrachtontwikkeling in 2006 heeft het kabinet ervoor gekozen al voor prinsjesdag enkele hoofdlijnen van de financiële plannen bekend te maken. „Het was om te voorkomen dat er verkeerde verwachtingen zouden worden gewekt", zei Balkenende dinsdag in de Tweede Kamer na vragen van ChristenUnie–fractievoorzitter Rouvoet.
Die vindt het „niet sjiek" tegenover de koningin dat de kabinetsplannen al op straat liggen voordat zij ze voordraagt op prinsjesdag. Rouvoet sprak van een „uitholling" van prinsjesdag.
Na het bereiken van een akkoord over de begroting vorige week lichtte Balkenende kort de pers in. Hij noemde daarbij vier maatregelen die van invloed zijn op de koopkracht maar gaf geen cijfers. Collega–bewindslieden als De Geus (Sociale Zaken) en Zalm (Financiën) stipten ook een aantal plannen aan.
De ministers gebruikten de openheid volgens Rouvoet echter slechts voor een „goednieuwsshow". De ChristenUnie–voorman is bovendien van mening dat de openheid van Balkenende strijdig is met de artikelen 65 en 105 in de grondwet waarin is vastgelegd dat het staatshoofd een uiteenzetting van het nieuwe beleid geeft.
Balkenende wierp de kritiek van zich af. Volgens hem is er slechts gesproken over enkele hoofdlijnen en is het bovendien sinds jaren praktijk dat er door kabinetten al voor prinsjesdag wat informatie wordt gegeven.
Dit jaar was er volgens Balkenende een beeld ontstaan dat volgend jaar iedereen er flink op vooruit zou gaan. „Daarom hebben we besloten een eerlijk verhaal te vertellen om verwachtingen te temperen".
Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer herhaalde PvdA–fractievoorzitter Bos dinsdag zijn pleidooi om de koningin tijdens prinsjesdag een meer persoonlijk verhaal te laten houden. Op die manier kunnen kabinetsplannen sneller openbaar worden gemaakt en hoeft de koningin geen uitgelekte plannen te herhalen.