Van Geel wil inzet gemeenten tegen fijnstof
Gemeenten moeten de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide eerst beperken voordat zij nieuwe bouwprojecten mogen beginnen. Steden kunnen bijvoorbeeld vervuilende auto’s uit het centrum weren of slechte lucht uit woonwijken houden door middel van grote schermen. Een woordvoerster van staatssecretaris Van Geel (VROM) heeft dat dinsdag bevestigd.
Met de compenserende maatregelen van de gemeenten moeten bouwprojecten zoals de aanleg van spitsstroken toch kunnen doorgaan. De projecten dreigen te worden afgeblazen door de slechte lucht, die op veel plaatsen in Nederland niet voldoet aan de strenge Europese normen voor luchtkwaliteit.
Grote hoeveelheden fijnstof in de lucht tasten de volksgezondheid aan. Jaarlijks overlijden enkele duizenden Nederlanders vroegtijdig in verband met blootstelling hieraan.
Eerder eiste Van Geel al landelijke compensatiemaatregelen om bouwprojecten te redden. Inmiddels heeft het kabinet een aantal maatregelen genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Voor het zomerreces werden hiervoor honderden miljoenen euro’s vrijgemaakt vanuit de aardgasbaten. Het geld gaat onder meer naar subsidies voor de installatie van roetfilters in bestaande vrachtwagens, bestel– en personenauto’s en diesellocomotieven.
De laatste tijd is er ook veel aandacht voor het gebruik van koolzaadolie als alternatieve brandstof. Uit onderzoek van SenterNovem, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, blijkt echter dat de productie hiervan niet per se milieuvriendelijker is dan het gebruik van diesel.
Gemiddeld levert de productie van koolzaad 30 procent minder schadelijke stoffen op dan het maken van diesel. In het ergste geval is het zelfs vervuilender. Voor het produceren van koolzaad wordt stikstof op het land gestrooid.
Ook is koolzaadolie aanzienlijk duurder dan normale brandstof, aldus het onderzoek. De productiekosten liggen tussen de 0,50 en 0,90 cent per liter. Voor diesel is dat 0,30 cent.
Oppositiepartij PvdA hekelde dinsdag de openheid van staatssecretaris Van Geel over zijn plannen. Maandag had hij daar een paar media over ingelicht, terwijl het wetsvoorstel nog bij de Raad van State voor advies ligt. „Dat kan echt niet", oordeelde PvdA–Kamerlid Samsom dinsdag. Hij wil nu dat Van Geel zo snel mogelijk ook de Kamer de informatie verschaft.