Buitenland

Water trekt zich terug uit overstromingsgebieden

Na de verwoestende overstromingen in de Alpenlanden en in een aantal Oost-Europese gebieden, met in totaal zeventig doden tot gevolg, lijkt de situatie te verbeteren. Op veel plaatsen kunnen geëvacueerde mensen weer terug naar hun huizen. De schade die door het water en door modder- en steenlawines is veroorzaakt, loopt in de vele honderden miljoenen euro’s.

ANP
29 August 2005 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 02:53

Roemenië is het zwaarst getroffen door het natuurgeweld. Daar kwamen zeker 33 mensen om het leven. In Bulgarije zijn 26 doden geteld, in Zwitserland 6, in Oostenrijk vielen 4 doden en in Duitsland 1.

Zwitsers die vorige week wegens de wateroverlast hun dorp moesten verlaten, keerden zaterdag terug naar hun huizen. In de regio Oberland bij de hoofdstad Bern en in Bern zelf kwamen meer dan 1000 bewoners thuis die na de zware regenval van maandag en dinsdag waren gevlucht. Hun eerste taak, waarbij zij door duizenden vrijwilligers worden geholpen, was het huis weer voor bewoning geschikt te maken.

In het oosten van het land kunnen sommige bewoners nog steeds hun huis niet in. Hoewel het water in het dorp Schattendorf geweken is, zijn veertig woningen voorlopig onbewoonbaar. De Gotthardtunnel is weer open na een sluiting van vijf dagen. De komende dagen wordt in het zuiden van het land weer regen verwacht, maar minder hevig dan eerder.

In Oostenrijk keren ook geëvacueerde bewoners naar huis terug, maar nog niet overal is de situatie veilig. In de provincies Stiermarken en Karinthië heeft zware neerslag in de nacht van vrijdag op zaterdag nieuwe overstromingen en modder- en steenlawines veroorzaakt. In Tirol werden wegen naar toeristenplaatsen zaterdag weer vrijgegeven voor verkeer, maar op veel plaatsen zijn wegen nog afgesloten voor zwaar verkeer.

Alleen Gargellen in Vorarlberg is nog afgesloten van de buitenwereld. De bewoners en toeristen daar worden met helikopters van levensmiddelen voorzien. De Oostenrijkse autoriteiten schatten de schade op honderden miljoenen euro’s.

Ook in het oosten van de Duitse deelstaat Beieren is de situatie verbeterd. De waterstanden in de Donau en de Isar dalen op veel plaatsen. Toch zijn er nog gebieden -bij Freising en Erding in Oberbayern- waar nog steeds de alarmfase van kracht is. Daar moet de stijging van het grondwater worden bestreden en moeten door het water zacht geworden dijken en dammen worden verstevigd.

Het hoogwater in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk heeft volgens schattingen van de autoriteiten voor zeker een miljard euro schade aangericht, berichtten de Duitse journaals zondagavond. Het schadebedrag in Roemenië beloopt al zeker 1,5 miljard euro.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde dat de miljoenenschade als gevolg van het hoogwater misschien wel voorkomen had kunnen worden. Met het oog op de klimaatverandering had de deelstaatminister van Milieuzaken bepaald dat nieuwe hoogwaterkeringen 15 procent hoger moesten worden dan de tot dan geldende normen. Er zouden echter toch keringen zijn aangelegd zonder die ”klimaatopslag”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer