Binnenland

„Voorrang geven aan TBS’er niet eerlijk”

Als de 51-jarige R. E. met voorrang in een TBS-kliniek wordt geplaatst, doet dat tekort aan de „gerechtvaardigde belangen” van anderen die wachten op een plek. E. heeft bovendien geen recht op een voorkeursbehandeling, hoe begrijpelijk zijn wens tot snelle plaatsing ook is.

ANP
26 August 2005 09:35Gewijzigd op 14 November 2020 02:53

Dat betoogde landsadvocaat F. Bleichrodt donderdag namens de staat in een kort geding voor het gerechtshof in Arnhem. De staat heeft beroep aangetekend tegen een vonnis van de lagere rechter, die eerder bepaalde dat het ministerie van Justitie E. voor 1 september een plaats in een kliniek moet bezorgen.

Volgens E.’s advocaat T. van der Goot is de staat vooral bang dat andere zogeheten TBS-passanten E.’s voorbeeld zullen volgen en eveneens via de rechter een spoedige plaatsing in een kliniek zullen proberen af te dwingen.

E. werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging wegens ontucht met twee meisjes. Hij heeft 1200 dagen langer in detentie gezeten dan de rechter hem heeft opgelegd. Dat komt mede doordat zijn zaak, overwegend door zijn eigen toedoen, lang heeft gelopen, bij verscheidene rechters. Maar ook heeft hij aanzienlijk langer op een plaats in een kliniek moeten wachten dan zou moeten.

Justitie heeft een aanzienlijk tekort aan TBS-plaatsen, zei advocaat Bleichrodt. Probleem daarbij is dat de instroom fors groeit en dat de uitstroom daarmee geen gelijke tred houdt. De klinieken raken verstopt. De aanscherpingen van het verlofbeleid, die volgden op ernstige incidenten, verhogen de druk op de TBS-klinieken nog eens.

Bleichrodt had geen goed woord over voor het voor E. gunstige vonnis. Het vonnis betekent dat anderen, die al langer wachten dan E., nog langer buiten een kliniek blijven en dat werkt onrust in de hand, aldus de landsadvocaat. Hij wees erop dat E. geen uitzonderingspositie inneemt. Die komt alleen veroordeelden toe die niet geschikt zijn voor detentie. Dat is bij E. niet het geval.

Het ministerie van Justitie heeft inmiddels wel actie ondernomen na de rechterlijke uitspraak. Een isoleercel in kliniek De Kijvelanden in Poortugaal wordt verbouwd tot behandelcel om E. daarin te kunnen plaatsen.

Het hof doet uitspraak op 30 augustus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer