Buitenlandse investeringen in Nederland afgenomen
De buitenlandse investeringen in Nederland zijn vorig jaar met eenderde afgenomen. Ons land zakte in 2004 van de tiende naar de zestiende plaats in het Europees klassement.
Dat bleek dinsdag uit een onderzoek van adviesbureau Ernst & Young naar het vestigingsklimaat voor buitenlandse ondernemingen. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal buitenlandse investeringsprojecten.
De grootste investeerders komen nog steeds uit de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Buitenlandse softwarebedrijven voeren de investeringen aan, maar er is groeiende belangstelling vanuit de machinebouw.
Nederland moet harder inzetten op zijn functie als Europees logistiek centrum, adviseren de onderzoekers van Ernst & Young. „Nergens heb je twee mainports, Rotterdam en Schiphol, zo dicht bij elkaar”, zegt onderzoeker J. Siemons.
Het sterke imago van Nederland als ”gateway to Europe” is de laatste tien jaar vertroebeld. Toch noemen de ondervraagden het als beste vestigingsplaats voor een logistiek centrum. Het beeld van een welvarende, politiek stabiele natie is intact gebleven. Er is een groeiende interesse voor de vestiging van een hoofdkantoor in Nederland.
Maar Nederland moet zich wel, met hulp van al aanwezige buitenlandse ondernemingen, beter in het buitenland verkopen. Ook wijst het rapport op de noodzaak dat lokale bestuurders meedenken met de behoeften van reeds gevestigde buitenlandse bedrijven. Zo voorkom je vertrek via de achterdeur.
Ernst & Young ondervroeg ruim honderd internationale directeuren naar hun mening over het Nederlandse vestigingsklimaat. Ruim een kwart van de ondervraagden denkt dat Nederland er de komende drie jaar aantrekkelijker op wordt. Slechts 11 procent rekent op een verslechtering van de vestigingsfactoren.
Het afgelopen jaar is het vestigingsklimaat volgens 27 procent van de ondervraagden verslechterd. Eenvijfde vond dat dit het afgelopen jaar verbeterd was.
Vorige week meldde het ministerie van Economische Zaken dat Nederland nog steeds een populair vestigingsland is. Een kwart van de ondervraagden noemt Nederland binnen de Europese Unie als aantrekkelijkste locatie voor een hoofdkantoor. Maar de concurrentie is moordend. Andere Europese landen strijden ook om die arbeidsplaatsen, aldus Siemons.
De hoge loonkosten, de belastingdruk, het strenge arbeidsrecht en het gebrek aan betaalbare grond blijven de meest in het oog springende bezwaren van buitenlandse bedrijven tegen vestiging in Nederland. Ruim eenderde van de in Nederland gevestigde ondervraagden gaf aan bedrijfsactiviteiten naar elders te willen verplaatsen. Centraal-Europa is hiervoor de grote favoriet. Een kleine minderheid denkt aan Azië.