„Meer plaatsen voor zware TBS-gevallen”
Waar Nederland nu zestig plaatsen telt voor onbehandelbare TBS-patiënten, moeten dat er in 2007 200 zijn. Ook moet de keuze om een TBS’er voorgoed op te sluiten voortaan eerder gemaakt worden.
Dat zou minister Donner van Justitie dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten, meldde het Algemeen Dagblad vanmorgen. De forse uitbreiding van het aantal zogeheten longstay-plaatsen is nodig door de groei van het aantal TBS’ers bij wie behandeling geen resultaat oplevert. Omdat deze mensen een blijvend gevaar vormen voor de samenleving, worden ze voorgoed opgesloten in streng beveiligde klinieken.
Op dit moment bestaat er een lange wachtlijst voor TBS-klinieken. Ruim 200 mensen wachten in de gevangenis op hun TBS-behandeling. Ze kunnen niet in de klinieken terecht, omdat daar te veel mensen zitten die uitbehandeld zijn, maar voor wie geen longstay-plek beschikbaar is.
Bovendien wil Donner dat rechters sneller kunnen beslissen over de vraag of iemand voorgoed opgesloten moet worden of niet. Op dit moment moeten TBS-patiënten ten minste zes jaar behandeld worden. In enkele gevallen is die procedure „zonde van het geld”, vindt de bewindsman, en kan de beslissing over het plaatsen in een longstay-afdeling sneller genomen worden. Het doel van een dure TBS-behandeling is terugkeer in de maatschappij, maar in een aantal gevallen blijkt al snel dat de therapie zinloos is.
De bouw van de extra longstay-plekken en de aanpassing van de procedure zijn de eerste van een reeks maatregelen die Donner gaat doorvoeren om tot een strenger TBS-beleid te komen. In de aanloop naar Prinsjesdag zal de bewindsman verdere aanscherpingen van dat beleid bekendmaken.
De druk vanuit de Kamer voor een strengere aanpak van de TBS’ers neemt toe door recente ontsnappingen van patiënten. In mei van dit jaar ontsnapte TBS’er Wilhelm S. Hij wordt verdacht van de moord op een 73-jarige Amsterdammer, die hij tijdens zijn vlucht ombracht. Begin augustus ontsnapte TBS-patiënt Marciano E. uit een kliniek in het West-Brabantse Halsteren.
De Tweede Kamer is maandag begonnen met een eigen onderzoek naar het TBS-stelsel. Kamerleden bezochten klinieken in Utrecht en Nijmegen. Dinsdag, woensdag en donderdag spreken de leden van de vaste kamercommissies voor Justitie en Volksgezondheid met ongeveer dertig deskundigen van binnen en buiten de wereld van de terbeschikkingstelling. Het is de bedoeling dat zij meedenken over de opzet van het onderzoek door aan te geven wat goed gaat en wat niet.
Overigens bestaat er ook kritiek op het aangescherpte TBS-beleid van Donner. Door de strengere verlofregels vertraagt de door- en uitstroom uit de klinieken, waardoor de wachtlijsten langer worden en het systeem vastloopt, klagen J. Poelman en W. van Kordelaar in NRC Handelsblad van maandag. Poelman is directeur van de Pompekliniek in Nijmegen, Van Kordelaar psycholoog bij de Forensisch Psychiatrische Dienst (FDP) in Den Bosch.