WW-premie volgend jaar omlaag
Werknemers hoeven volgend jaar minder WW-premie te betalen. Ook zal het deel van het inkomen waarover het Rijk geen belasting heft, vrijwel zeker omhooggaan.
De maatregelen zijn onderdeel van een groter pakket waarmee het kabinet de koopkracht van burgers volgend jaar wil verbeteren. De meest betrokken bewindslieden hebben maandag overeenstemming bereikt over de hoofdlijnen, zo hebben ingewijden meegedeeld. De verwachting is dat het gehele kabinet vandaag of morgen instemt met het pakket.
Hoeveel de WW-premie in 2006 omlaaggaat, is nog niet bekend. In ieder geval zal de geplande verhoging van 0,5 procent niet doorgaan. Deze maatregel betekent een lastenverlichting van 250 tot 300 miljoen euro, omdat vanwege de veranderingen in de wet Walvis (Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in socialeverzekeringswetgeving) de premie voortaan over een kleiner deel van het bruto loon wordt geheven. Vooral hogere en middeninkomens profiteren van een lagere WW-premie.
Op de verlanglijstjes van sommige ministers staat nog een verlaging van de WW-premie met 0,5 procent. Hierover is nog niets besloten.
Naar verluidt zou ook de WAO-premie voor werkgevers volgend jaar omlaaggaan. In de fondsen voor de sociale verzekeringen zitten flinke overschotten.
De algemene heffingskorting, het bedrag dat iedereen van zijn belasting mag aftrekken, gaat volgend jaar omhoog. Volgens bronnen rond het kabinet gaat het om een bedrag van 1500 euro per jaar. De algemene heffingskorting bedraagt momenteel 1800 euro.
Het kabinet gaat zeer waarschijnlijk ook extra geld uittrekken voor de zorgtoeslag, de tegemoetkoming voor de lagere en middeninkomens, als volgend jaar het nieuwe zorgstelsel in werking treedt. Volgens de laatste berichten zouden vooral ouderen en minima door de samenvoeging van ziekenfondsen en particuliere verzekeringen koopkracht verliezen. Het kabinet wil dat repareren.
De begrotingsbesprekingen verlopen tot nu toe soepel. Volgens minister Zalm van Financiën is „de voorwas” gedaan. Het enige conflictpunt lijkt de hoogte van de lastenverlichting te zijn. Zalm zou maximaal 1 miljard euro willen uittrekken, terwijl een groot aantal ministers, onder wie minister De Geus van Sociale Zaken, 1,5 miljard wil inzetten. Zalm wil het financieringstekort van de overheid volgend jaar beperken tot 1,8 procent van het bruto binnenlands product. In dat geval is er ongeveer 1 miljard euro voor lastenverlichting beschikbaar.
In een eerder stadium heeft het kabinet al besloten het lesgeld voor 16- en 17-jarigen en het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting af te schaffen. Ook voor kinderopvang komt volgend jaar extra geld beschikbaar.
Behalve over lastenverlichting beslist het kabinet deze week over de verdeling van de extra aardgasbaten, die het gevolg zijn van de hogere olieprijzen. Het grootste deel van deze eenmalige meevaller heeft het kabinet al verdeeld. Het geld gaat vooral naar onderwijs en milieu.