Brandweerlieden te laat bij brand Rijssen door corrosie alarmsysteem
Corrosie heeft het brandmeldsysteem van de brandweer in Rijssen aangetast. Daardoor werkte een deel van het alarmsysteem niet bij de uitslaande brand die de voormalige Reggesteynlocatie aan de Wierdensestraat in Rijssen in de as legde. Het probleem is inmiddels verholpen.
Dat blijkt uit de antwoorden die het college geeft op vragen die de SGP over de kwestie stelde. Dat is donderdag bekendgemaakt.
SGP’er Slagman had vastgesteld dat diverse brandweerlieden door gebrekkig functioneren van het alarm te laat bij de brand zijn verschenen, die uitsloeg op zaterdagavond 23 juli.
B en W zeggen dat de analoge alarmontvangers inderdaad niet correct hebben gewerkt. „De digitale alarmontvangers werkten wél. We hebben de meldkamer opdracht gegeven om opnieuw korpsalarm te geven. Helaas zonder resultaat.”
Het college zegt overigens dat het eerste Rijssense blusvoertuig wél binnen acht minuten ter plaatse was en dat de bevelvoerder van dat voertuig onverwijld meer mensen en materieel heeft opgeroepen.
Over de oorzaak van het falende alarmsysteem zegt het Rijssense college dat het probleem op die zaterdagavond direct is neergelegd bij de medewerkers van de regionale brandweer. „Het systeem is gecontroleerd en daarna opnieuw getest voor het korps Rijssen. Op dat moment werkten de alarmontvangers weer naar behoren, maar de zondagmorgen erna deed zich hetzelfde euvel weer voor bij het alarmeren voor de nabluswerkzaamheden.”
B en W hebben de Rijssense zender laten onderzoeken en toen bleek dat de storingen zijn veroorzaakt door een lichte corrosie op de printplaten in de zender. Deze printplaten zijn vervangen, waarna het systeem weer naar behoren werkte.
Slagman wilde verder weten wat er gedaan wordt om deze missers in de toekomst te voorkomen. B en W zeggen dat het systeem iedere dag vanuit de alarmcentrale zal worden gecontroleerd en wekelijks zullen op een vast tijdstip alle alarmontvangers worden getest door middel van een proefalarm.
Het college van Rijssen legt de verantwoordelijkheid voor het gebrekkig functioneren van het alarmeringssysteem bij de regionale brandweer. „De Hulpverleningsdienst Twente is verantwoordelijk voor het alarmeren, het onderhoud en beheer van de alarmering van de brandweereenheden. De gemeente is verantwoordelijk voor het uitrukken van de eenheden.”