Economie

Onderzoek naar goedkoper MRSA-beleid

Negen Nederlandse ziekenhuizen gaan onderzoek doen naar een snellere test op besmettingen met de ziekenhuisbacterie MRSA die binnen een paar uur resultaat oplevert.

ANP
18 August 2005 18:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:51

Nu moeten patiënten die worden getest dagen wachten op een uitslag, worden ze gemiddeld vijf dagen geïsoleerd verpleegd en gaan er hele afdelingen dicht. In 95 procent van de gevallen blijken deze mensen uiteindelijk helemaal niet besmet te zijn.

De huidige, op internationaal niveau vrij unieke werkwijze is succesvol, maar duur. Het kost het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) jaarlijks 270.000 euro, vertelt professor M. Bonten van het UMCU donderdag. „En er is nog nooit een berekening gemaakt van de kosteneffectiviteit".

Hij hoopt dat met de nieuwe, zogeheten, PCR-test veel geld, tijd en persoonlijke ellende bespaard kan worden. Bovendien: andere landen, waar weinig tot niets gedaan wordt om MRSA aan te pakken, zouden dan misschien ook overgehaald kunnen worden om mee te doen.

Bonten en zijn collega’s van vier andere academische ziekenhuizen (VU, AMC in Amsterdam, het St. Radboud ziekenhuis in Nijmegen, AZ in Maastricht) en vier algemene ziekenhuizen (in Nijmegen, Breda, Utrecht en Tilburg) willen er vanaf 1 november mee aan de slag. Bedoeling is om de test gedurende een jaar op alle afdelingen, behalve de afdelingen voor intensieve zorg, bij naar verwachting duizend patiënten te gebruiken.

Mensen die volgens de test geen drager zijn van de ziekenhuisbacterie, worden niet geïsoleerd. Ter controle wordt echter ook de oude test gebruikt. Als daar na vier of vijf dagen alsnog uit blijkt dat ze de bacterie toch opgelopen hebben, volgt alsnog de klassieke procedure.

Amerikaans onderzoek wijst uit dat de PCR-test betrouwbaar is. Maar Bonten houdt een slag om de arm. Dat onderzoek is verricht in de Verenigde Staten, waar men niets tegen de MRSA-bacterie onderneemt. Het zou kunnen dat de resultaten in Nederland anders uitvallen.

Het UMCU (900 bedden) heeft in 2004 in 145 patiënten in totaal 552 dagen geïsoleerd, vanwege een vermoeden van een besmetting met een MRSA-bacterie. Bonten schat dat het voor heel Nederland zou gaan om 7500 patiënten en 30.000 isolatiedagen per jaar.

Het isoleren van een patiënt en het sluiten van een afdeling is niet alleen kostbaar. Het betekent ook dat er geen andere patiënten opgenomen kunnen worden. Het levert een extra belasting voor verpleegkundigen op. In het UMCU wordt zo’n patiënt maar door een beperkt aantal verpleegkundigen geholpen, om zo het verspreidingsgevaar te beperken.

Bovendien blijkt uit Amerikaans onderzoek dat patiënten die in isolatie verpleegd worden minder aandacht krijgen van artsen en verplegend personeel. Zij moeten bij elk contact met de patiënt een schort en handschoenen aantrekken, een mondkapje opzetten en vervolgens door een soort sluis naar binnen. Dat werpt een drempel op om even binnen te wippen om een patiënt een hand te geven en te checken hoe het gaat. Volgens Bonten is er geen reden om aan te nemen dat dit in Nederland anders is. „Niets menselijks is dokters vreemd”.

De studie wordt financieel mede mogelijk gemaakt door onderzoeksinstituut ZonMw. De deelnemende ziekenhuizen betalen de helft van het onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer