Buitenland

Polisario gaat Marokkaanse gevangenen vrijlaten

Het Polisario Front dat strijdt voor een onafhankelijk Westelijk Sahara, is van plan donderdag alle 404 Marokkaanse krijgsgevangenen vrij te laten. Dat meldden bronnen die op de hoogte zijn van het voornemen van de groepering.

ANP/RTR
17 August 2005 21:19Gewijzigd op 14 November 2020 02:51

Het Polisario Front nam meer dan 2000 Marokaanse militairen gevangen tijdens de zestien jaar durende oorlog die het voerde met Marokko in de Westelijke Sahara tussen 1975 en 1991. Na bemiddeling door de Verenigde Naties kwamen de partijen een staakt–het–vuren overeen. Sindsdien liet de guerrillabeweging een groot aantal gedetineerden vrij.

Algerije is de belangrijkste steunpilaar van het Polisario Front. De Marokkanen worden gevangen gehouden in kampen van de beweging in het zuidwesten van Algerije. Volgens bronnen heeft de Amerikaanse regering zware druk uitgeoefend om de vrijlating te bewerkstelligen. Sommige Marokkanen houdt Polisario al decennia vast.

Het besluit kan de spanningen tussen Algiers en Rabat verminderen. Washington wil in deze regio stabiliteit. De Amerikanen vrezen dat het gebied een bron van islamitisch radicalisme kan worden. Bush heeft senator Lugar woensdag naar Algerije gestuurd om toezicht te houden op de vrijlating. Vooraf spreekt hij de Algerijnse president Bouteflika.

Het conflict begon toen Spanje zijn kolonie verliet. Marokko bezette het woestijngebied met ongeveer 260.000 mensen. Hierop begon Polisario de strijd voor een onafhankelijke staat. De Marokkaanse annexatie is internationaal nooit erkend. Na de wapenstilstand stationeerden de Verenigde Naties een kleine troepenmacht in het gebied. Bemiddeling in het conflict door de VN liep tot nu toe op niets uit.

Een plan voor een referendum over mogelijke onafhankelijkheid stuit op tegenwerking van Marokko. Vorige maand benoemde VN–baas Kofi Annan de Nederlandse oud–diplomaat Van Walsum tot persoonlijk gezant voor de Westelijke Sahara. Hij is de opvolger van de Amerikaanse oud–minister James Baker die vorig jaar gefrustreerd de handdoek in de ring gooide.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer