Buitenland

Een minuut stilte in Jakarta

In heel Indonesië is woensdag herdacht dat de voormalige kolonie van Nederland zestig jaar geleden de onafhankelijkheid uitriep. In de hoofdstad Jakarta woonden duizenden genodigden bij het presidentieel paleis een plechtigheid bij waar de nationale vlag werd gehesen en het volkslied werd gezongen.

ANP
17 August 2005 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 02:51
JAKARTA – Indonesische kinderen zongen woensdag uit volle borst ter gelegenheid van de herdenking van de onafhankelijkheid van hun land op 17 augustus 1945, vandaag zestig jaar geleden. Foto EPA
JAKARTA – Indonesische kinderen zongen woensdag uit volle borst ter gelegenheid van de herdenking van de onafhankelijkheid van hun land op 17 augustus 1945, vandaag zestig jaar geleden. Foto EPA

Net als elders in het land werden ook hier de gevallen onafhankelijkheidsstrijders herdacht. Bij het paleis hielden de aanwezigen een minuut stilte, waarna zeventien saluutschoten klonken.

Onder de aanwezigen was voor het eerst ook een lid van de Nederlandse regering, minister van Buitenlandse Zaken Bot. President Susilo Bambang Yudhoyono, die geen toespraak hield, ontving na de ceremonie in het paleis onder anderen onafhankelijkheidsstrijders en andere veteranen.

De afgelopen jaren werd de viering van de onafhankelijkheid geregeld ontsierd door gewelddadigheden. Woensdag was het voorzover bekend echter in het hele land rustig.

Ook in Atjeh werd geen wanklank gehoord, twee dagen nadat de regering en leden van de rebellenbeweging GAM een vredesverdrag hadden getekend. Veel aanwezigen noemden de herdenking de meest feestelijke in jaren. Ter gelegenheid van de vieringen werden in Atjeh 285 gevangen leden van de GAM vervroegd vrijgelaten.

Net als 53.000 andere gevangenen ontving ook de radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir woensdag strafvermindering. Bashir, tot drie jaar cel veroordeeld wegens zijn rol bij de aanslagen op het vakantie-eiland Bali in oktober 2002, hoeft vier maanden en vijftien dagen minder te zitten. Door de aanslagen kwamen 202 personen, onder wie 4 Nederlandse toeristen, om het leven.

Volgens het persbureau Antara kregen ook 19 van de andere 24 veroordeelden wegens de aanslagen enkele maanden strafvermindering. De vijf hoofdverdachten, die de doodstraf of levenslang kregen, kwamen niet voor de maatregel in aanmerking.

Ook Tommy Soeharto, de jongste zoon van de voormalige president, kreeg strafvermindering. Hij kreeg in 2002 vijftien jaar voor het beramen van de moord op een rechter die hem wegens corruptie had veroordeeld. Het hooggerechtshof bracht die straf al om raadselachtige redenen terug naar tien jaar en nu heeft Soeharto nog eens ruim een jaar strafvermindering gekregen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer