Israël begint met gedwongen evacuaties Gazastrook
Vele duizenden Israëlische militairen en agenten beginnen woensdag met de gedwongen evacuatie van joodse kolonisten en hun sympathisanten uit de Gazastrook. De tegenstanders van de Israëlische terugtrekking uit het Palestijnse gebied hadden tot dinsdagavond middernacht de tijd vrijwillig op te stappen.
Volgens Israëlische media hopen de Israëlische autoriteiten de omstreden operatie binnen tien dagen af te ronden. Behalve 21 nederzettingen in de Gazastrook moeten ook vier joodse kolonies op de Westelijke Jordaanoever worden verlaten. Maandag waren de eerste twee op de Westoever al leeg en dinsdag kon ook de eerste op de Gazastrook worden afgestreept van het lijstje.
Het ging vooral om kleinere nederzettingen waar seculiere joden woonden of waar nauwelijks verzet was. Van de betrokken ruim 8500 kolonisten in de Gazastrook was dinsdagavond ongeveer de helft al vertrokken, schatte minister van Defensie Mofaz. Waarschijnlijk zullen vele honderden anderen uiteindelijk woensdagochtend alsnog eieren voor hun geld kiezen. Hoeveel duizenden achterblijvers het zullen laten aankomen op een confrontatie met de ordetroepen is onbekend.
De spanning in de Gazastrook is hoog opgelopen. In Neveh Dekalim kwam het dinsdag tot schermutselingen toen agenten en militairen poogden deze grootste nederzetting in de strook binnen te komen. Ze wilden containers neerzetten voor kolonisten die er willen vertrekken, maar ze stuitten op vooral jonge betogers die met stenen en eieren gooiden. Tientallen mensen werden gearresteerd en er vielen gewonden onder de ordetroepen en journalisten.
Een klein aantal kolonisten stak hun huizen of andere gebouwen in brand voordat ze de Gazastrook verlieten. Het afscheid valt velen zwaar en ze verwijten de Israëlische regering dat ze strijdt tegen het eigen volk. Ook Israëlische militairen hebben soms moeite om hard op te treden tegen de kolonisten, zo meldden media in de joodse Staat.
Desondanks hebben ordetroepen sinds maandagavond circa 850 personen gearresteerd, die zich verzetten tegen de ontmanteling van de joodse nederzettingen. De meeste arrestanten poogden de afgesloten Gazastrook binnen te komen, aldus de website van de Israëlische krant Haaretz dinsdag. Alle opgepakte demonstranten zijn per bus vervoerd naar een speciaal detentiecentrum bij de Dekel–gevangenis in Beersheva. Volgens de politie zullen de meesten weer snel worden vrijgelaten.
Duizenden aanhangers van de radicale Palestijnse beweging Hamas zijn dinsdag in het vluchtelingenkamp Khan Yunis de straat opgegaan om de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook te vieren. De demonstranten trokken op naar een Israëlische legerpost bij het zuidelijke nederzettingenblok Gush Katif, maar ze werden tegengehouden door Palestijnse politie.
Gemaskerde leden van de gewapende tak van Hamas, Ezzedin al–Qassam, droegen raketwerpers mee en zwaaiden met de groene Hamas–vaandels en Palestijnse vlaggen. „Zij verwoestten onze huizen, we laten ze nu met hun eigen handen hun eigen huizen vernietigen", stond op een groot spandoek te lezen.
Hamas, die een grote aanhang heeft in de Gazastrook, poogt al enige tijd het Israëlische initiatief te verkopen als een zege van de radicale Palestijnse beweging. De politiek leider, Khaled Meshaal, gelooft dat de terugtrekking uit de Gazastrook voor de Staat Israël zelfs „het begin van het einde" is. „Dit is het begin van het einde van het zionistische project in de regio, een historisch moment", zei hij tegen een Arabische krant.
Het Israëlische leger heeft zijn posities in en om de Gazastrook versterkt om eventuele aanslagen door Palestijnse militanten tijdens de evacuaties te voorkomen. Drie regimenten die ieder uit vierhonderd militairen bestaan, zijn rond het vluchtelingenkamp Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook en Beith Hanun in het noorden gelegerd. Ook staan ongeveer 7500 leden van de Palestijnse veiligheidskrachten klaar om te waken over een vreedzaam verloop van de terugtrekking.