Botsing in Brussel over visserijplannen
Het saneringsplan voor de visserijsector in de EU heeft geleid tot een harde botsing tussen twee leden van de Europese Commissie. De Oostenrijker Fischler en de Spaanse De Palacio maken elkaar scherpe verwijten.
De Palacio, vice-voorzitter en belast met de portefeuille van Transport en Energie, kon afgelopen dinsdag niet aanwezig zijn toen de voorstellen in het voltallige college werden besproken. Wel stuurde zij haar ambtgenoot van Landbouw en Visserij een brief, die uitlekte naar de pers, waarin zij aanduidingen gebruikt als „een provocatie” en „brute besluiten.”
In een gedachtewisseling met het Europees Parlement noemde Fischler op zijn beurt deze aantijgingen „betreurenswaardig.” „Het is niets bijzonders dat je schriftelijk correspondeert met een collega, maar de woordkeus in dit geval vind ik heel jammer”, verklaarde hij. „Het zou juist een provocatie zijn als we niet in staat waren de visserij te hervormen om daarmee die bedrijfstak toekomst te bieden”, voegde hij daaraan toe.
Het optreden van De Palacio zorgde bij het bewuste dossier al eerder voor commotie. Zij zou in de voorbereidende fase samen met de Spaanse regering sterke druk hebben uitgeoefend om de voornemens te wijzigen. Spanje wordt als EU-natie met de grootste vissersvloot zwaar getroffen door de beoogde ingrepen. Een commissaris dient volgens de spelregels echter niet te handelen vanuit strikt de nationale invalshoek, maar behoort steeds het Europese belang in de gaten te houden. Hij of zij zit niet in Brussel als vertegenwoordiger van zijn land.
Van Spaanse zijde blijft geen mogelijkheid onbenut om de eerder deze week gepresenteerde voorstellen af te kraken. Ook in het eerste debat met het Europees Parlement klonk er van die kant zware kritiek. „Doodgraver van een strategische sector” en „wereldrecordhouder wat betreft het vernietigen van banen”, waren beschuldigingen aan het adres van Fischler. „Dit is het Parlement onwaardig”, luidde diens reactie.