Buitenland

Groot protest in Tel Aviv tegen vertrek uit Gaza

In Tel Aviv hebben donderdagavond tienduizenden Israëliërs gedemonstreerd tegen de ontmanteling van 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook en 4 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De ontruimingsoperatie begint volgende week.

Buitenlandredactie
12 August 2005 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

Op het plein waar in 1995 premier Yitzhak Rabin (Arbeiderspartij) werd vermoord omdat hij te veel concessies aan de Palestijnen zou hebben gedaan, keerde zich een grote menigte tegen huidig Likud-premier Ariel Sharon, de architect van het ontruimingsplan. De belangrijkste kolonistenorganisatie, Yesha, schatte het aantal demonstranten op rond de 250.000. Verslaggevers schatten de opkomst echter veel lager in.

Het was het tweede grote protest in twee dagen tijd. Woensdag verzamelden zich in Jeruzalem tienduizenden mensen bij de Klaagmuur om uiting te geven aan hun ongenoegen.

Op het plein in Tel Aviv waren zowel mannen als vrouwen en kinderen samengekomen. Velen waren in het oranje gekleed. Die kleur symboliseert de campagne tegen de geplande terugtrekking. Op steun van de Amerikaanse president Bush hoeven de betogers niet te rekenen. Die zei donderdag op de Israëlische televisie dat de terugtrekking juist goed is voor Israël. Die uitspraak wekte de hoon van de demonstranten.

Radicale kolonistenleiders gaven de verzamelde menigte instructies over de manier waarop de ontruiming van de nederzettingen het best kan worden verstoord. In totaal moeten ongeveer 8500 kolonisten hun huis en haard in de Gazastrook verlaten. Uit het het noorden van de Westoever moeten meer dan 660 mensen vertrekken.

„Niets is nog voorbij. We moeten naar het zuiden gaan. God zal ons horen”, zei Ygal Kamineski, een rabbi uit Gush Katif, het grootste nederzettingenblok in de Gazastrook. Bentzi Liberman van de kolonistenorganisatie Yesha verklaarde dat er blokkades bij grensovergangen komen, maar hij voegde eraan toe dat de acties geweldloos zullen zijn. Om het verzet te beperken, geeft het leger familieleden en vrienden van kolonisten in de Gazastrook sinds donderdag geen toestemming meer om het gebied in te gaan.

De Palestijnse Autoriteit en de radicale beweging Hamas trekken samen op bij de aanstaande ontruiming van de joodse nederzettingen. Dat hebben functionarissen van beide partijen bekendgemaakt. De eis van de leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmud Abbas, dat Hamas afziet van overwinningsfeesten tijdens de terugtrekking, werd echter afgewezen. Het lijkt erop dat Hamas en de Palestijnse Autoriteit hun conflict hebben beëindigd. Bij gevechten tussen de twee groeperingen kwamen vorige maand twee mensen om.

Palestijnse veiligheidsfunctionarissen kwamen met hun Israëlische ambtgenoten overeen dat er een gezamenlijk commandocentrum wordt opgezet om het proces van de terugtrekking te kunnen volgen. Het centrum komt aan de Israëlische kant van de grensovergang Erez en wordt uitgerust met allerlei communicatieapparatuur, meldde een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het centrum, dat zondag in gebruik wordt genomen, zal contact onderhouden met functionarissen van beide partijen die ter plaatse toezien op de ontruimingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer