Buitenland

„Aanslag in Londense City onvermijdelijk”

Een terroristische aanslag in de City, het financiële hart van Londen, is onvermijdelijk. Dat heeft de politiefunctionaris die belast is met het zakencentrum van de Britse hoofdstad woensdag gezegd in een vraaggesprek met de zakenkrant Financial Times.

Buitenlandredactie
10 August 2005 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

Volgens commissaris James Hart hebben terroristen sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 herhaaldelijk verkennend werk verricht in de City. Hun activiteiten richtten zich volgens hem op plaatsen waar de Londense zakenwereld grote schade kan worden toegebracht, in combinatie met veel doden en maximale ontregeling.

Hart is ervan overtuigd dat een daadwerkelijke aanslag „slechts een kwestie van tijd” is. De politiefunctionaris schat dat slechts de helft van alle bedrijven in Londen een rampenplan klaar heeft liggen.

De commissaris zei dat politieoperaties die de activiteiten van terreurgroepen in de City aan het licht hebben gebracht, niet tot arrestaties hebben geleid. Wel is volgens hem alle relevante informatie doorgespeeld aan de inlichtingendiensten.

Hart denkt niet dat de zelfmoordaanslagen in Londen op 7 juli, die 52 mensen plus de vier daders het leven kostten, het werk zijn geweest van een „terroristische cel.” Hij zei eerder te geloven dat de daders sympathisanten waren van al-Qaida.

Het dagblad The Guardian berichtte vandaag dat de naar Libanon uitgeweken radicale moslimgeestelijke sjeik Omar Bakri misschien niet meer mag terugkeren naar Groot-Brittannië. Volgens de krant kan Londen op grond van vorige week vrijdag aangekondigde antiterreurmaatregelen Bakri de toegang tot het land ontzeggen.

Bakri is een van de vier islamitische geestelijken die in Groot-Brittannië mogelijk vervolgd worden wegens hoogverraad. Alle vier hebben zij uitspraken gedaan die zouden kunnen aanzetten tot terrorisme.

Bakri heeft voor de radio verklaard dat hij geen aangifte zou doen als hij wist dat bepaalde moslims bezig waren een aanslag voor te bereiden. Hij zei de aanslagen van 7 juli in Londen te veroordelen, maar hij zei ook dat zijn geloof het hem verbiedt een medemoslim aan te geven.

Bakri heeft eerder naar verluidt opstandelingen uit Irak en Afghanistan hulp geboden. Hij was de oprichter van de inmiddels opgeheven moslimorganisatie al-Muhajiroun. Leden daarvan hebben de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten toegejuicht en de Britse premier Tony Blair een legitiem doelwit genoemd.

Bakri reisde afgelopen weekend naar Libanon, naar eigen zeggen voor een vakantie. De omstreden geestelijke heeft behalve de Britse ook de Libanese en de Syrische nationaliteit. Hij kondigde gisteren aan terug te willen keren naar Groot-Brittannië, tenzij de regering zegt dat hij niet langer welkom is.

Egypte heeft een biochemicus vrijgelaten die het na de aanslagen van 7 juli in Londen op verzoek van Groot-Brittannië in hechtenis had genomen voor verhoor. Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er geen aanwijzingen dat de man, Magdy al-Nashar, bij de aanslagen betrokken is geweest of banden heeft met al-Qaida. Egypte liet eerder al weten dat het Al-Nashar niet zou uitleveren aan Groot-Brittannië.

De 33-jarige Al-Nashar gaf tot kort voor de aanslagen van 7 juli les aan de universiteit van het Britse Leeds, waar drie van de vier daders van de aanslagen vandaan kwamen. Al-Nashar erkent dat hij zeker twee van de daders kende. Hij ontkent echter betrokken te zijn geweest bij de aanslagen of van de voorbereiding ervan op de hoogte te zijn geweest.

Britse rechercheurs verhoorden gisteren in Rome Hamdi Issac, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de mislukte aanslagen van 21 juli in Londen. Issac vertrok na de aanslagen uit Groot-Brittannië naar Italië, waar hij twee broers heeft wonen, en werd daar gearresteerd. Londen heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Volgens zijn advocate, Antonietta Sonnessa, zei Issac tegen de rechercheurs dat de aanslagen slechts waren bedoeld om mensen bang te maken en dat het niet de bedoeling was dat er slachtoffers zouden vallen. Hij heeft dat al eerder gezegd. Bij de aanslagen, in drie metrotreinen en een bus, ontploften slechts ontstekers en raakte niemand gewond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer