Israël houdt grenspost Egypte-Gaza in handen
Israël zal al het verkeer dat de Gazastrook in komt of uit gaat, blijven controleren, ook na de Israëlische terugtrekking. Dat heeft minister van Defensie Shaul Mofaz maandag gezegd tijdens overleg met het veiligheidskabinet van premier Ariel Sharon. De Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook gaat op 15 augustus beginnen.
Israëlische troepen kunnen het grensgebied -maar niet de overgang- tussen de Gazastrook en Egypte volgens Mofaz aan het einde van het jaar verlaten, als de overname van de grensbewaking door zo’n 750 Egyptische militairen soepel verloopt.
Mofaz zei dat Israël de huidige grensovergang bij Rafah wil verplaatsen naar een plek vlak bij de kibboets Kerem Shalom, waar Israël, de Gazastrook en Egypte aan elkaar grenzen. De Palestijnen hebben aangegeven hiermee niet akkoord te zullen gaan, en ook de Europese Unie en de internationale gezant James Wolfensohn zijn voorstander van het inzetten van buitenlandse troepen bij de huidige grensovergang. De Europese Unie heeft maandag gezegd bereid te zijn douaniers te leveren die na de Israëlische terugtrekking aan de slag kunnen.
De Israëliërs vrezen dat Palestijnen na de terugtrekking van de Israëlische troepen op grote schaal wapens en strijders de Gazastrook in zullen smokkelen. Voor de Palestijnen is het echter van belang een in economisch opzicht levensvatbare situatie te creëren in de Gazastrook. De Palestijnen willen daartoe -met Europese steun- een lucht- en zeehaven bouwen in de Gazastrook.
Palestijnse veiligheidstroepen hebben maandag twee medewerkers van de Verenigde Naties en hun chauffeur bevrijd uit handen van militante Palestijnen die hen in Khan Younis, in de Gazastrook, hadden ontvoerd.
De troepen kwamen in actie nadat ooggetuigen hadden gemeld dat gewapende mannen een VN-voertuig hadden aangehouden en de drie inzittenden meegenomen. De politiemensen verschaften zich toegang tot het gebouw waar de gijzelaars werden vastgehouden en bevrijdden hen, waarbij een schietpartij met de gijzelnemers plaatsvond.
Volgens de Palestijnse veiligheidstroepen was de ontvoering het werk van een groep activisten die trouw zijn aan Farouk Kaddoumi, een rivaal van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas en een kopstuk van diens Fatah-beweging. Kaddoumi woont in Tunesië.
Zondag liet Kaddoumi’s woordvoerder in Gaza, Suleiman al-Farra, weten dat zijn baas opdracht had gegeven tot de formatie van een 1500 man sterke troepenmacht om de Palestijnse Autoriteit te helpen de orde te bewaren wanneer Israël volgende week begint met de ontruiming van de Gazastrook. Korte tijd later werd Al-Farra gearresteerd door de Palestijnse veiligheidstroepen. Kaddoumi heeft inmiddels in een geschreven verklaring met harde vergelding gedreigd als Al-Farra niet wordt vrijgelaten.
Naarmate de Israëlische aftocht uit de Gazastrook dichterbij komt, komen steeds meer interne strubbelingen en rivaliteit aan het licht tussen de verschillende Palestijnse groeperingen in het gebied, die kennelijk allemaal op zo veel mogelijk macht uit zijn.