Mauritanië krijgt overgangspremier
Het militaire regime dat woensdag in Mauritanië de macht greep, heeft zondag een burger benoemd tot premier van een overgangsregering.
Sidi Mohamed ould Boubacar was eerder al eerste minister onder de verdreven president Maaouya Ould Sid’Ahmed.
De benoeming wordt gezien als een toenadering tot de politieke partijen in het West-Afrikaanse woestijnland. Ould Boubacar, die ook ambassadeur bij de voormalige kolonisator Frankrijk is geweest, zou ook de zorgen moeten wegnemen die er in het buitenland heersen over de regimewisseling.
De nieuwe militaire heersers hebben zondag verder twintig islamitische activisten vrijgelaten. Zij waren door de verdreven president Taya opgesloten omdat ze banden zouden hebben met een groep die gelieerd is aan het terreurnetwerk al-Qaida.
De staatsgreep maakte woensdag na 21 jaar een eind aan het bewind van Maaoya Sid’Ahmed Ould Taya.
De Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de staatsgreep veroordeeld en de Afrikaanse Unie heeft het lidmaatschap van Mauritanië opgeschort, maar de meeste Mauritaniërs lijken blij te zijn dat ze van Taya, die zelf door een staatsgreep aan de macht kwam en die met harde hand regeerde, af zijn.
Onder Taya was het overwegend islamitische Mauritanië een bondgenoot van de VS in de oorlog tegen het terrorisme en tot ongenoegen van veel Mauritaniërs ging Taya zes jaar geleden diplomatieke betrekkingen aan met Israël. Taya, die toen de staatsgreep werd gepleegd in Saudi-Arabië was, verblijft momenteel in Niger.