Nieuwe stimulans voor Frans-Duitse as
President Jacques Chirac en bondskanselier Gerhard Schröder hebben zich maandag voorgenomen een nieuw ’basispact’ tussen Frankrijk en Duitsland tot stand te brengen ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van het Frans-Duitse vriendschapsverdrag dat in 1963 door generaal De Gaulle en Konrad Adenauer werd gesloten.
Ook hebben de Franse en Duitse leider op een informele bijeenkomst in Parijs afgesproken de strijd tegen de illegale immigratie hoog op de agenda te zetten van de Europese raad van 21 en 22 juni in het Spaanse Sevilla, opdat dit onderwerp „niet wordt overgelaten” aan extreem rechts.
Bij het twee uur durende dinergesprek waren de ministers van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin en Joschka Fischer aanwezig. Voor het eerst sinds 1997 was de Franse premier niet bij de Frans-Duitse consultaties van de partij. Met het aftreden van de socialist Lionel Jospin na zijn nederlaag in de Franse presidentsverkiezing is een einde gekomen aan de ”cohabitation” van een rechtse president en een linkse regering in Frankrijk.
Zonder Jospin besloten Chirac en Schröder de al enige tijd haperende Frans-Duitse motor opnieuw aan te zwengelen. „Wij hebben besloten onze partnerschapsrelatie ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van het Verdrag van het Elysée op tal van terreinen te verdiepen”, zei Chirac. Schröder zei zich te verheugen op de „nieuwe dynamiek” tussen Parijs en Berlijn.
Als voorbereiding op de Europese top in Sevilla bespraken Chirac en Schröder ook de immigratiekwestie. „Onze twee landen nemen de humanitaire redenen zeer serieus, maar wij beseffen evenzo de noodzaak om de immigratie in de hand te houden en in te dammen”, zei de bondskanselier. „Het is een thema dat wij niet aan extreemrechts mogen overlaten.”
Chirac zei dat immigratie- en asielregels in Europees verband geharmoniseerd moeten worden, zonder de nationale wetgevingen te verslechteren. Hij hamerde op de noodzaak om de controle aan de buitengrenzen van het Schengen-gebied „veel serieuzer” uit te voeren en „maffiasystemen” effectief te bestrijden.
Chirac werd onlangs herkozen als president. Hij versloeg in de tweede ronde de extreem rechtse kandidaat Jean-Marie le Pen, die het in de eerste ronde verrassend goed had gedaan en de toenmalige premier Jospin versloeg. Jospin besloot daarop uit de politiek te stappen.