Pleidooi voor inzet politie bij controle drank horeca
Burgemeesters moeten de mogelijkheid krijgen politie in te zetten om in horecagelegenheden in hun gemeenten te controleren of er drank aan jongeren wordt verkocht. Dat stelt de Zandvoortse burgemeester, R. van der Heijden, donderdagochtend in het dagblad Trouw.
De burgemeester wil dat agenten in de horeca kunnen worden ingezet omdat het te gemakkelijk zou zijn voor jongeren om drank te kopen. Voor de aanschaf van lichtalcoholische dranken geldt een minimumleeftijd van 16 jaar, voor het bestellen van sterke drank moeten de klanten 18 jaar oud zijn. Maar ook onder die leeftijden zouden jeugdige klanten makkelijk aan drank kunnen komen.
„De politie bewaakt haar kerntaken en zegt: Wij kunnen niets”, aldus Van der Heijden. „Agenten worden ingezet voor openbare orde en veiligheid, meer niet. Vervolgens legt de politie de bal bij ons, de gemeente. Daar ben ik het niet mee eens. De politie moet meer doen. Ook alcoholverkoop aan jongeren in de horeca hoort bij de openbare orde en veiligheid. Als de horeca zelf niet goed controleert, dan moet je ervoor zorgen dat iemand anders dat doet.”
Woordvoerder G. van de Kamp van de politievakbond ACP zegt desgevraagd binnen de geldende wettelijke kaders niets met de suggestie van de Zandvoortse burgemeester te kunnen. „Gemeenten geven vergunningen af voor horecagelegenheden en verbinden daar voorwaarden aan. Daarnaast zijn er wettelijke bepalingen, waaronder het niet mogen schenken van alchol aan jongeren onder een bepaalde leeftijd. De controle behoort primair tot de taken van de gemeente als vergunningverlener.”
Van de Kamp wijst erop dat gemeenten zelf controleurs in dienst kunnen nemen om te registereren wat er in horecagelegenheden gebeurt en gesprekken met uitbaters te voeren. In verschillende gemeenten zou dat volgens hem ook gebeuren. Als de controleurs problemen zouden hebben om binnen te komen, kunnen zij de politie inschakelen. Ook kunnen de controleurs een beroep doen op de politie als blijkt dat een zaak zich niet aan de regels houdt en er maatregelen moeten worden getroffen. „Dat is de manier waarop het geregeld is in dit land”, aldus Van de Kamp.
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei vanochtend desgevraagd dat de problematiek die Van der Heijden signaleert „blijkbaar speelt in Zandvoort, maar niet in de rest van Nederland.” De suggestie van de burgemeester van Zandvoort is volgens hem niet aan de orde, omdat controle op de leeftijdsgrens bij alcoholverkoop niet tot de taken van de politie behoort. „De politie gaat ook niet in supermarkten de verkoop van sigaretten controleren”, aldus de zegsman.