Buitenland

Londen berecht eerste verdachte aanslagen

Een 23-jarige man die is opgepakt in het kader van het onderzoek naar de zelfmoordaanslagen in Londen op 7 juli, is woensdag formeel aangeklaagd onder de Britse antiterreurwetgeving. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

ANP/RTR/AFP
4 August 2005 09:33Gewijzigd op 14 November 2020 02:49

Ismael Abdurahman uit Kennington, ten zuiden van de Britse hoofdstad, is daarmee de eerste verdachte in Groot-Brittannië die officieel in staat van beschuldiging wordt gesteld in verband met de aanslagen op het Londense openbaar vervoer. Daardoor kwamen 56 mensen om en raakten er ruim 700 gewond.

Abdurahman zou donderdag worden voorgeleid. Hij wordt ervan verdacht informatie te hebben achtergehouden die had kunnen leiden tot de arrestatie of vervolging van een andere persoon die terreurdaden zou hebben voorbereid.

De in Ethiopië geboren Brit Hamdi Issac, alias Osman Hussain, is maandag in Italië aangeklaagd voor betrokkenheid bij de pogingen tot het plegen van aanslagen op 21 juli in Londen. Hij zou een van de vier bommenleggers zijn geweest. Londen heeft Rome om zijn uitlevering gevraagd.

De Britse ambassade in Rome liet weten dat die uitlevering uiterlijk medio december rond moet kunnen zijn. Britse media berichtten eerder dat de Londense politie ontevreden was over de mate van medewerking van de Italiaanse collega’s. Scotland Yard sprak dat woensdag echter tegen.

De andere drie verdachten van de mislukte aanslagen op 21 juli zitten in Londen vast. Het gaat om Mokhtar Said Ibrahim, alias Mokhtar Mohammed Said, Ramzi Mohammed en Yacine Hassan Omar. In totaal zaten woensdagavond vijftien verdachten vast in verband met de terreurdaden in Londen, aldus Scotland Yard. Zij kunnen onder de antiterreurwetgeving twee weken worden vastgehouden.

De Britse krant The Guardian meldde donderdag dat de onschuldige Braziliaan die op 22 juli in Londen het leven liet tijdens een antiterreuroperatie, in de gaten werd gehouden door militairen. Een in april opgerichte legereenheid, Special Reconnaissance Regiment, was volgens de krant betrokken bij de operatie, maar gewapende agenten losten uiteindelijk de dodelijke schoten.

Het was naar verluidt de eerste keer dat het nieuwe militaire team betrokken was bij een undercover antiterreuroperatie. Leden van het team hielden na de mislukte bomaanslagen van 21 juli een pand in de gaten omdat zich daar mogelijk verdachten ophielden. Toen de Braziliaan Jean Charles de Menezes het gebouw op 22 juli verliet, werd hij volgens de krant waarschijnlijk gevolgd door onder anderen leden van het militaire eliteteam en door agenten van Scotland Yard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer