Buitenland

Masker, zaklamp en water mee in de metro

Reizigers in het Londense openbaar vervoer wapenen zich tegen een eventuele volgende aanslag. De Personal Commuter Kit is erg populair.

Buitenlandredactie
29 July 2005 23:26Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

Sinds de aanslagen van eerder deze maand in metro’s en bussen in Londen is de verkoop van het ”persoonlijke pakket voor noodsituaties” met 150 procent gestegen. Bij Survivalbox, het bedrijf dat de Personal Commuter Kit voor 19,99 pond (ongeveer 28 euro) aanbiedt, loopt het storm.

De kit bestaat uit een stoffen masker, een zaklamp, een fluitje, water en ontsmettingsdoekjes. Allemaal keurig verpakt in een onopvallend nylon tasje, dat niet in de weg zit bij het dagelijkse pendelverkeer.

Directeur Simon Johnson van Survivalbox garandeert dat in het pakket de essentiële attributen zitten om een terroristische aanval in de ondergrondse te kunnen overleven. Stof en duisternis zijn immers twee van de grootste angsten.

Een Nederlander die werkt in Londen reageert enthousiast. „Ik heb zo’n pakketje gekocht. Het geeft een veilig gevoel om bij je te hebben. Mocht het nodig zijn, dan kun je wat doen.”

De autoriteiten in Groot-Brittannië zijn ook een campagne gestart om iedereen met een mobiele telefoon een nummer van familie of relaties op te laten slaan onder de letters ”ICE”. De letters staan voor ”In Case of Emergency” (in geval van nood).

Mocht de gebruiker van de telefoon bij een aanslag of ongeval betrokken zijn en zelf niet meer kunnen vertellen wie hij of zij is, dan kunnen de hulpdiensten met een druk op de knop relaties waarschuwen.

De politie in Londen heeft aan alle bedrijven in de stad het advies gestuurd om ICE op de mobiele telefoons van hun werknemers door te voeren. Het idee is overigens ontwikkeld door de East Anglian Ambulance Service.

Het bedrijf Survivalbox is kort na de aanslagen op het World Trade Center in New York opgericht. Directeur Johnson had op 11 september 2001 een afspraak op de 40e etage van de noordelijke toren, maar zag die op het laatste moment niet doorgaan.

Van mensen die wel in het gebouw zaten en de ramp overleefden, hoorde Johnson naderhand dat ze hun weg hadden moeten zoeken door donkere en stoffige ruimtes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer