Binnenland

Gemeenten eisen inzage in financiën overheid

De onduidelijkheid die het Rijk laat bestaan over de onroerendezaakbelasting is gemeenten flink in het verkeerde keelgat geschoten. Via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) wil de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) per direct volledig worden geïnformeerd.

Binnenlandredactie
29 July 2005 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

Als het aan het kabinet ligt, wordt het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting (OZB) per 1 januari afgeschaft. Het lokaal bestuur raakt daardoor naar schatting 1 miljard euro aan inkomsten kwijt. Twee jaar lang wordt het verlies gecompenseerd uit het Gemeentefonds. Daarvoor is 977 miljoen euro beschikbaar.

De gemeenten trekken al enige tijd bij Financiën aan de bel voor informatie over de compensatieregeling na de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB. Maar volgens de VNG geven de ambtenaren van minister Zalm alleen maar vage antwoorden en geen gegevens. Daarom wil de VNG via de WOB onmiddellijk inzage krijgen.

De woordvoerder geeft toe dat het een opmerkelijke stap is dat de gemeentelijke overheden de rijksoverheid „wobben.” „We hopen dat Zalm en minister Remkes (Binnenlandse Zaken) het signaal oppikken”, zegt hij.

De gegevens zijn nodig voor het opstellen van de gemeentelijke begrotingen in de maand augustus. „Van ons wordt een zorgvuldige begroting gevraagd waarin we ons financieel verantwoorden. Daarvoor is informatie van het ministerie nodig en de tijd dringt”, aldus de VNG.

De VNG geeft overigens toe dat de gemeenten in mei al te horen hebben gekregen hoeveel geld ze volgend jaar krijgen. Maar Financiën zou volgens de VNG niet bereid zijn de onderbouwing van de verdeelsleutel te geven. Sommige gemeenten vrezen dat ze minder krijgen dan waar ze recht op hebben. Zonder de volledige onderbouwing van Financiën kunnen wethouders geen politieke verantwoording afleggen in de gemeenteraad, aldus de VNG.

Een woordvoerster van minister Zalm stelt dat Financiën er begrip voor heeft dat de gemeenten meer verduidelijking willen. Tegelijkertijd wijst ze erop dat de VNG tegen de afschaffing van de OZB is en alles zal aangrijpen om te protesteren tegen de geplande afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB. De Tweede Kamer moet dit najaar nog met de kabinetsplannen instemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer