WEF sceptisch over nieuw religiebeleid China
De World Evangelical Fellowship (WEF) heeft bedenkingen bij het als ruimer gepresenteerde religiebeleid van de Chinese overheid. De indruk wordt gewekt dat niet-geregistreerde huiskerken meer speelruimte krijgen.
In een commentaar wijst de WEF er echter op dat de aangekondigde versoepeling vooral kosmetisch van aard lijkt te zijn en wellicht bedoeld is om voorafgaand aan de Olympische Spelen een positieve indruk te maken in de wereld.
De WEF merkt op dat de Chinese wet voorschrijft dat elke religieuze groep zich moet laten registreren. Protestanten moeten zich voegen bij de „Drie Zelf Vaderlands Lievende Beweging”, maar „de meerderheid daarvan weigert zich te onderwerpen aan zowel de leer als de bijkomende regels die men daaraan verbindt.” Anderzijds sluit de WEF niet helemaal uit dat er meer opening komt.
Tegelijk stelt een correspondent van de WEF na een bezoek aan China dat leiders van huisgemeenten onder druk gezet zijn zich te laten registreren zonder dat men zich direct bij de Drie-Zelfkerk hoefde te voegen. Bovendien zou er onvrede zijn vanwege de nieuwe officiële leer van deze kerk, waarin het christendom het communisme als het ware dient en zij beide in elkaar opgaan.
De correspondent noteerde dat in een Drie-Zelfkerk openlijk de rechtvaardiging door het geloof gepreekt werd. „Evangelicals binnen de erkende kerk lijken zich hiermee te verzetten tegen de officiële leer.”
Toch blijft de WEF-correspondent sceptisch over het regeringsbeleid en denkt met veel niet-geregistreerde voorgangers dat het alleen maar om een politieke truc gaat die bedoeld is om huisgemeenten in de greep te krijgen.