Economie

Megawinst Shell in tweede kwartaal

Royal Dutch Shell heeft in het afgelopen kwartaal een meganettowinst geboekt van ruim 5,2 miljard dollar (4,3 miljard euro), ruim 34 procent meer dan over dezelfde periode vorig jaar. Het olieconcern wil jaarlijks 1,8 miljard dollar extra investeren in het boren naar olie en gas, boven op de al eerder gemelde 15 miljard dollar.

28 July 2005 09:04Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

Beleggers reageerden enigszins teleurgesteld. De donderdagmorgen gepresenteerde winstcijfers lagen onder de verwachting van analisten. Die hadden gerekend op een nettowinst van meer dan 5,4 miljard dollar. Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde de koers van het aandeel bij opening 1,2 procent.

Topman J. van der Veer van het olie- en gasconcern toonde zich bij de presentatie van de kwartaalcijfers tevreden. „De financiële resultaten zijn goed, mede dankzij hogere olieprijzen en marges.” Hij kondigde aan dat Shell doorgaat met het terugsluizen van „overtollige liquide middelen” naar de aandeelhouders. Het concern wil voor eind dit jaar tussen de 3 en de 5 miljard dollar aan eigen aandelen hebben teruggekocht.

Royal Dutch Shell opereert sinds vorige week als één bedrijf en komt voort uit het Nederlandse Koninklijke Olie (met een 60-procentsbelang in Shell) en het Britse Shell Transport & Trading. Vorig jaar werd besloten de oude bedrijfsstructuur op te doeken. Shell belandde in zwaar weer toen er deining ontstond over de omvang van de olie- en gasreserves. Na een interne reorganisatie lijkt het concern de zaken weer op de rails te hebben. „Mijn indruk is dat we op de goede weg zijn”, aldus Van der Veer.

Het Nederlands-Britse bedrijf (nummer 3 in de wereld) zag de omzet groeien met 33 procent tot bijna 83 miljard dollar. Per dag werden in de afgelopen drie maanden meer dan 3,5 miljoen vaten ruwe olie opgepompt. De gemiddelde prijs voor een vat ruwe olie lag 42 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Royal Dutch Shell handhaaft de productieverwachting van tussen de 3,5 en de 3,8 miljoen vaten per dag voor 2005 tot 2006, evenals de verwachting voor 2009 van tussen de 3,8 en de 4,0 miljoen vaten per dag. Exclusief voorraadeffecten en bijzondere posten kwam de winst over april, mei en juni uit op 4,6 miljard dollar, een plus van 26 procent. Concurrent BP presenteerde woensdag een recordwinst van 5,8 miljard dollar. Marktleider ExxonMobil komt morgen met kwartaalcijfers. Analisten schatten de winst op 8 miljard dollar.

De verkoop van aan olie gerelateerde producten en de raffinagewinsten stegen aanzienlijk. De kosten die Shell moest maken voor het winnen van olie en gas stegen met 30 procent per vat. Voor het produceren van een vat ruwe olie (159 liter) of eenzelfde hoeveelheid gas betaalde Shell het afgelopen halfjaar 8,60 dollar. De prijs van een vat ruwe olie schommelt vandaag de dag rond de 60 dollar.

Shell maakt vanmorgen bekend dat er goede resultaten te melden zijn bij vijf van de acht putten waarin mogelijk veel olie zit, zogenaamde Big Cats. De vondsten zijn gedaan in Noorwegen, Nigeria en Australië. In het tweede kwartaal heeft het olieconcern twaalf succesvolle exploratie- en evaluatieputten geboord in Australië, Maleisië, Nederland, Nigeria, Egypte, het Verenigd Koninkrijk en Oman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer