Economie

Koele kikkers tussen Mona en Johma

Bedrijf:

Frank van de Beek
27 July 2005 08:38Gewijzigd op 14 November 2020 02:47
RAALTE – Peter Blankhorst van Schuitema’s distributiecentrum in Raalte. „Sommige uitzendkrachten melden zich in korte broek.” Foto RD, Henk Visscher
RAALTE – Peter Blankhorst van Schuitema’s distributiecentrum in Raalte. „Sommige uitzendkrachten melden zich in korte broek.” Foto RD, Henk Visscher

Distributiecentrum Schuitema, Raalte
Werknemers: 300
Temperatuur: +4 graden
Naam: Peter BlankhorstFunctie: productiemanager

RAALTE - De werknemers van Schuitema in Raalte zijn koele kikkers. Ze werken niet alleen bij een frisse temperatuur van 4 graden, de oosterlingen vinden het klimaat ook nog eens de gewoonste zaak van de wereld. „Het klinkt koud, maar dat valt best mee.”

Terwijl het kwik buiten naar tropische waarden stijgt, dragen de werknemers van het distributiecentrum van Schuitema -moederbedrijf van C1000-supermarkten- bodywarmers, gevoerde broeken en zelfs handschoenen. Zomer en winter, want in dit gedeelte van het distributiecentrum in Raalte is het altijd 4 graden. Een ideale temperatuur om magnetronmaaltijden, toetjes, salades en kaas lang te bewaren.

Medewerkers lopen zich het vuur uit de sloffen om de orders van de C1000-winkels op tijd te leveren. Of het nu gaat om mihoen goreng of boerenkoolstamppot, bestellingen moeten binnen twaalf uur in de winkel liggen. Een heftruckchauffeur manoeuvreert een pallet vol Mona-toetjes behendig tussen een stelling met Optimel en Friesche Vlag door.

„Een temperatuur van 4 graden klinkt koud, maar het valt wel mee omdat hier geen snijdende wind blaast”, zegt Peter Blankhorst. De 41-jarige productiemanager heeft gelijk. Met een extra jas voelt de kou bijna behaaglijk aan, vergelijkbaar met de weersomstandigheden tijdens een mooie winterdag. Alleen het waterige zonnetje ontbreekt.

Blankhorst ontvangt de orders van alle C1000-winkels uit de regio oost. Tijdens de zomermaanden stijgt vooral de vraag naar salades. „Het is ideaal weer voor een barbecue. Een salade mag dan natuurlijk niet ontbreken.” Kip-kerrie, rundvlees, aardappel, zalm, paling: alle varianten van Johma, Abee en het C1000-huismerk liggen voor het grijpen.

De collega’s van Blankhorst klagen niet over de temperatuur. „Ze vinden die ideaal. Misschien ook wel omdat ze een koeltoeslag krijgen van ongeveer 60 euro per maand.” De vriestoeslag is nog iets hoger en is bestemd voor de medewerkers die in een ander magazijn diepvriesproducten distribueren.

Op industrieterrein De Zegge in Raalte staat een aantal Schuitema-vestigingen. Met in elk magazijn een andere temperatuur. Bananen en appels gedijen bijvoorbeeld beter bij 12 graden, terwijl ijsjes uiteraard vrieskou nodig hebben.

Het ziekteverzuim bij de firma ligt laag, dat weet Blankhorst zeker. „Bacteriën krijgen bij deze temperaturen nauwelijks kans. Verder is de constante temperatuur een voordeel. In de bouw bijvoorbeeld sta je in weer en wind op de steiger. Dat is misschien nog wel slechter.”

Warme kleding is wel van belang. „Tijdens piekdrukte maken we gebruik van uitzendkrachten. Sommigen melden zich de eerste dag in de korte broek. Dan stel ik hun wel de vraag of ze niet te licht gekleed zijn.” Schuitema stelt broeken, handschoenen en bodywarmers beschikbaar.

De Schuitema-werknemers voeren tijdens een potje bedrijfsvoetbal de toepasselijke naam ”koele kikkers”. Deze aanduiding geldt ook in figuurlijke zin. Blankhorst houdt niet van fratsen. „We zijn vrij nuchter hier in het oosten van het land. Collega’s in het westen hebben vaak een grotere mond, wij zijn veel rustiger.”

Dit is het vierde artikel in een serie over werken bij oplopende temperaturen. Volgende week woensdag deel vijf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer