Kamer: Mohammed B. mag niemand meer beïnvloeden
Familie en vrienden van de vermoorde cineast Theo van Gogh en politici zijn tevreden dat Mohammed B. de rest van zijn leven in de gevangenis moet doorbrengen. Volgens een meerderheid in de Tweede Kamer staat het ministerie van Justitie nu voor de taak te voorkomen dat de moordenaar vanuit zijn cel anderen beïnvloedt met zijn radicale ideeën.
Het departement liet kort na de veroordeling van B. weten dat daartoe al de nodige maatregelen zijn genomen. Zo verblijft hij op een speciale afdeling van het huis van bewaring en wordt hij daar gescheiden van andere gedetineerden. Dat is „heel verstandig", zei CDA–Tweede–Kamerlid Van Haersma Buma dinsdag. Volgens hem mag B. niemand meer infecteren met zijn „giftige ideeën".
Dat hoeft volgens Van Haersma Buma echter niet te betekenen dat B. zijn verdere leven in een isoleercel moet verblijven. De PvdA pleit ervoor B. op zo’n manier te isoleren dat hij „het vergif" niet verder kan verspreiden. Wat de oppositiepartij betreft hoeft hij niet volledig geïsoleerd te worden, zoals de LPF wil, maar wel van iedereen die ontvankelijk is voor zijn ideeën.
B. heeft behalve met de afzondering van medegevangen te maken met meer beperkingen, maar het ministerie van Justitie zegt niet welke dat zijn. Volgens een woordvoerder bieden de huidige maatregelen voldoende waarborgen voor de veiligheid van de samenleving en de orde en veiligheid in de gevangenis.
Politiek Den Haag toonde zich tevreden met de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. Zo sprak de VVD van een passende straf en „een steun in de rug van de democratie". Dat laatste sloeg op de veroordeling voor het feit dat B. niet alleen Van Gogh heeft vermoord, maar ook VVD–Tweede–Kamerlid Hirsi Ali heeft belemmerd in haar werk als parlementariër.
De politica zelf wilde niet reageren op het vonnis. B. had met een mes een ’Open brief aan Hirsi Ali’ op het lichaam van Van Gogh gestoken. Daarin wordt Hirsi Ali omstandig met de dood bedreigd. De politica kon wegens de bedreigingen onder meer tijdelijk geen vergaderingen in de Tweede Kamer bijwonen.
De PvdA noemde het vonnis ook bevredigend, maar vindt het een „minpuntje" dat B. zijn actief en passief kiesrecht behoudt. PvdA–Kamerlid Van Heemst begrijpt de redenering van de rechtbank op dit punt, maar vraagt zich af waarom je het risico zou lopen dat B. zich op een kwaaie dag bedenkt, zich kandidaat stelt voor de Tweede Kamer en er vervolgens „60.000 gekken" zijn die op hem stemmen.
De moeder van Van Gogh toonde zich ook tevreden over de strafmaat. „De enige juiste straf", zei ze in een interview met de Haagsche Courant. „Ja, natuurlijk hebben wij hierop als familie gehoopt". Het is volgens de moeder een heel logische straf. „Mohammed B. heeft immers gezegd dat hij zo weer zou beginnen met moorden. Zo iemand kun je überhaupt al niet vrijlaten. Hij zei zelfs dat hij zijn eigen vader en zijn broer zou vermoorden, als het voor Allah beter was".
De zoon van de vermoorde filmmaker had een kort commentaar. „Ik stuur hem wel een kaartje", was de reactie van Lieuwe. De producent van Van Gogh, Gijs van de Westelaken, noemde het vonnis „onvermijdelijk en te verwachten". Ook hij vond het wel jammer dat de rechtbank B. het actief en passief kiesrecht niet heeft ontnomen.
Plaatsvervangend korpschef B. Wijbenga van de politie Amsterdam–Amstelland is ook tevreden. Hij vond het wel een beetje jammer dat de rechters het terroristisch oogmerk voor de poging tot moord op zijn politieagenten niet bewezen achtte. Volgens de rechtbank geldt dat wel voor de moord op Van Gogh, het belemmeren van Hirsi Ali in haar werk als parlementariër en het voorhanden hebben van een wapen en munitie.