Bush en Poetin tekenen ontwapeningsverdrag
De Russische president Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Bush hebben vrijdagochtend in het Kremlin in Moskou een historisch ontwapeningsakkoord getekend. Het verdrag houdt voor beide landen een radicale vermindering van het aantal nucleaire kernkoppen in, zonder dat die allemaal hoeven te worden vernietigd.
Het is voor het eerst sinds 1993 dat beide landen een nucleair ontwapeningsverdrag sluiten. De VS hebben dat verdrag, START-2, nooit geratificeerd.
Bush noemde de ondertekening „een historische dag voor Rusland en de Verenigde Staten, maar ook voor de hele wereld”. Hij zei dat hiermee een eind is gekomen aan de erfenis van de Koude Oorlog en van de nucleaire machtsstrijd tussen beide landen. Bush riep het Amerikaanse Congres op een amendement uit 1974 ongeldig te verklaren om een eind te maken aan de beperkingen op de handel met Rusland.
Poetin noemde de ondertekening van het akkoord een „logische verdere ontwikkeling en een praktische realisatie van de afspraken van november vorig jaar”. Het Russische staatshoofd vindt dat de betrekkingen tussen beide landen een ’nieuwe kwaliteit’ hebben gekregen. Het Russische parlement en het Amerikaanse Congres moeten het verdrag nog bekrachtigen.
De twee landen brengen hun wapenarsenaal terug van de huidige circa 7000 tot 6000 kernkoppen per land tot elk een aantal van tussen de 1700 en 2200. Die operatie zal tien jaar duren. De Verenigde Staten zullen een deel van de wapens niet ontmantelen maar opslaan, zo spraken de twee landen af. Moskou heeft zich daar aanvankelijk fel tegen verzet, maar uiteindelijk stemde Poetin er toch mee in.
De Russische generaal Baloejevsky, eerste plaatsvervangend chef van de generale staf en de belangrijkste Russische onderhandelaar bij het rakettenoverleg met de VS, heeft zich ook na het maken van de afspraken negatief uitgelaten over opslaan. Rusland zal er bij de VS op blijven aandringen toch alle kernkoppen te vernietigen.
Poetin en Bush ondertekenden behalve het ontwapeningsakkoord ook een verklaring over het ’strategisch partnerschap’ tussen hun landen. Daarnaast spraken zij af om een „energie-dialoog” te starten, om te onderzoeken hoe beide landen op het gebied van energiewinning van elkaar kunnen profiteren. De VS zou met meer olieleveringen uit Rusland, de tweede producent ter wereld, minder afhankelijk worden van olie uit het Midden-Oosten. Rusland zou mogelijk meer Amerikaanse investeringen in de energiesector trekken.