VWA: Aantal voedselinfecties stabiel
Het aantal mensen dat door verkeerd voedsel ziek is geworden, was vorig jaar ongeveer gelijk aan dat in 2003. De bacteriën salmonella en campylobacter blijven de grote veroorzakers van voedselinfecties.
Vorig jaar zijn bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) 601 meldingen van voedselinfecties binnengekomen, waarbij in totaal 1545 mensen ziek werden, meldden de inspectiedienst en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. Het verkeerde voedsel deed minder mensen in het ziekenhuis belanden dan een jaar eerder: 39 in 2004 tegen 51 in 2003.
In de meeste gevallen zorgen voedselinfecties voor braken en diarree, maar ook andere klachten als buikpijn, koorts en bloed en slijm in ontlasting komen voor. Het komt volgens de VWA en het RIVM in Nederland maar „zelden” voor dat mensen overlijden omdat ze verkeerd of besmet voedsel hebben gegeten.
Hoeveel Nederlanders jaarlijks daadwerkelijk ziek worden van voedsel, is onduidelijk. Van de naar schatting 300.000 tot 750.000 gevallen meldt zich maar een klein deel bij de VWA of de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Zogenoemde explosies, waarbij ten minste twee mensen ziek worden van hetzelfde voedsel, moeten van de wet aangegeven worden.
Naast salmonella als belangrijke veroorzaker van voedselvergiftiging, is ook campylobacter weer terug aan de top. „Vermoedelijk omdat de kipconsumptie, na een daling in 2003 onder invloed van de vogelgriepepidemie, inmiddels weer op het oude niveau is”, aldus de VWA en het RIVM. Het norovirus kwam in 2004 minder vaak voor als ziekmaker dan een jaar eerder.