Binnenland

Actie in Den Haag voor asielzoekers

Vluchtelingenorganisaties als ASKV, Prime en de Werkgroep Vluchtelingen Vrij (WVV) hebben vrijdagmiddag bij het ministerie van Justitie in Den Haag een solidariteitsactie gehouden voor uitgeprocedeerde asielzoekers in vertrekcentrum Ter Apel.

ANP
22 July 2005 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 02:47

Ze zijn tegen het beleid van het kabinet om de groep van 26.000 asielzoekers die al jaren in Nederland is, alsnog uit te zetten zodra ze zijn uitgeprocedeerd.

De actievoerders overhandigden een petitie van deze strekking aan een vertegenwoordiger van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie), die zelf vakantie heeft. Ook enkele Tweede-Kamerleden van de SP, GroenLinks en de PvdA zouden aanwezig zijn.

Aanleiding voor de actie is de hongerstaking van vijf uitgeprocedeerde asielzoekers in vertrekcentrum Ter Apel, die tegen hun behandeling en hun dreigende uitzetting zijn. Enkele anderen zijn inmiddels gestopt met hun hongeractie. Een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wil niet ingaan op de beweegredenen van de afhakers.

Het Syrische echtpaar dat als eerste was begonnen met hongeren, behoort ook tot de stoppers. Volgens de WVV heeft het stel van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) een brief gekregen waarin staat dat zij niet terug kunnen naar Syrië. Mogelijk komen zij in aanmerking voor een verblijfsstatus, omdat zij aantoonbaar buiten hun schuld niet kunnen terugkeren.

De vluchtelingenorganisaties vinden de buitenschuldcriteria onduidelijk. Ze willen daar helderheid over van Verdonk. Uit de cijfers van het ministerie bleek vorige week dat dit jaar slechts vier personen een verblijfsstatus kregen vanwege schrijnende omstandigheden of omdat zij echt niet terug konden.

Maar volgens de vluchtelingenorganisaties ging het om vier mensen uit één gezin in schrijnende omstandigheden. Het buitenschuldcriterium is volgens hen nog niet toegepast. De woordvoerder van de IND kon hier geen informatie over geven.

De actievoerders willen behalve de stopzetting van de uitzettingen ook dat alle asielzoekers die al vier tot zestien jaar in Nederland wonen, een verblijfsvergunning krijgen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vorig jaar steun gegeven aan het beleid van Verdonk. De linkse oppositie was tegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer