Nieuw beleid Spanje tegen bosbranden
De Spaanse premier Zapatero heeft woensdag een nieuw nationaal beleid aangekondigd voor de bestrijding van bosbranden. Dat hebben Spaanse media woensdag bericht.
De maatregelen komen na de dood van elf leden van de vrijwillige brandweer afgelopen weekeinde door een verwoestende brand in de provincie Guadalajara. De elf zijn woensdag begraven.
Sinds het drama is er een golf van kritiek op het functioneren van de lokale en landelijke overheden losgebarsten. Volgens onder meer de nationale oppositie hebben lokale autoriteiten gefaald bij de brandbestrijding in Guadalajara. Zo zou het regionale bestuur pas dertig uur na het ontdekken van de brand extra hulp hebben gevraagd. Toen waren de elf brandweerlieden al dood.
De nationale regering op haar beurt zou te weinig lering hebben getrokken uit eerdere problemen bij de bestrijding van grote bosbranden. Zo is de coördinatie tussen alle betrokken instanties nog altijd ontoereikend en is aanvullende wetgeving uitgebleven, zo klagen de critici.
Zapatero zei woensdag in Madrid dat er nu nieuwe maatregelen komen. Zo zullen bossen beter beschermd gaan worden. Er komen ook hogere straffen voor brandstichters en de coördinatie tussen alle diensten zal rap worden verbeterd, beloofde de eerste minister.
De brand zaterdag ontstond volgens de lezing van brandweer en politie door een barbecue van Madrileense jongeren. De hoofdverdachte ontkent dat. Er zou sprake zijn geweest van een plotseling ontplofte gastank op circa 50 meter van de barbecueplaats. De verantwoordelijken in deze zaak kunnen tot twintig jaar cel krijgen wegens dood door schuld.
Het vuur in de regio is weliswaar onder controle, maar nog altijd niet volledig geblust. Door aanhoudende harde wind komen de vlammen steeds weer opzetten. In totaal is al 130 vierkante kilometer bos in de as gelegd.
Ook in Portugal woeden nog altijd twintig bosbranden. Woensdag verbrandde een 60-jarige Portugees levend toen hij probeerde aan een bosbrand te ontsnappen. Dat meldde het Portugese persbureau Lusa woensdag. Meer dan 3000 brandweerlieden zijn in de weer om de vlammen te bestrijden. Ook worden blusvliegtuigen ingezet. De snelweg tussen de twee belangrijkste steden van het land, Lissabon en Porto, was woensdag voor de tweede achtereenvolgende dag gesloten.
Portugal heeft al meer dan een halve eeuw geen droogte meer gekend die zo erg is als dit jaar. Naar verwachting wordt water in de toeristische kustregio Algarve gerantsoeneerd.
Na Spanje en Portugal kreeg ook Italië last van bosbranden. Een 70-jarige boer uit Cosenza, in de zuidelijke regio Calabrië, is om het leven gekomen tijdens een poging zijn gewassen tegen de vuurzee te beschermen. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten woensdag gemeld.
Vele hectares bos zijn al in rook opgegaan. Door de harde wind en de hoge temperaturen grijpt het vuur snel om zich heen. De brandweer probeert ook hier de bosbranden met blusvliegtuigen te bestrijden.