Kinderen sterven van de honger in Niger
De humanitaire crisis in het zuiden van het Afrikaanse Niger neemt steeds ernstiger vormen aan. Hulporganisaties hebben tegen de Britse omroep BBC gezegd dat er al talrijke kinderen van de honger sterven en dat in totaal nu 3,6 miljoen mensen worden bedreigd door voedseltekorten. Volgens de organisatie World Vision kan 10 procent van de kinderen in de hardst getroffen regio’s sterven als er niet snel extra hulp komt.
De crisis in het zuiden van het land is het gevolg van langdurige droogte en een verwoestende sprinkhanenplaag. Internationale hulporganisaties hebben al verscheidene malen aan de bel getrokken maar de internationale gemeenschap komt veel te laat in actie, vinden ze.
„Elke dag sterven er kinderen in onze kampen", aldus Milton Tetoniois van Artsen zonder Grenzen. „We zijn volledig overstelpt. Er moeten snel meer mensen komen om te helpen. De respons is tot dusver veel te laat".
Het land in de Sahel telt twaalf miljoen inwoners. Bij normale neerslag lijden jaarlijks 1,2 miljoen mensen aan een tekort aan voedsel. Dit jaar is de situatie rampzalig. De zaai– en oogstperiode die nu begint, wordt reeds bedreigd door dezelfde plagen. De speciale coördinator voor noodhulp van de VN, Jan Egeland, zei afgelopen maand al dat er buiten de steden vrijwel niets meer te eten is. Hij sprak van „de prominentste vergeten en veronachtzaamde noodsituatie in de wereld".
Egeland deed dinsdag nog eens een dringend beroep op de internationale gemeenschap om noodhulp te geven aan Niger. Volgens hem dreigen 150.000 kinderen te sterven als er niet snel hulp komt.