Buitenland

VN-rapport blijkt vernietigend over Antwerpse diamant

Een nieuw onderzoeksrapport van de VN-Veiligheidsraad maakt brandhout van het Antwerpse controlesysteem in de diamanthandel.

ANP
24 May 2002 00:00Gewijzigd op 13 November 2020 23:35

„Er worden geen pogingen gedaan om de verklaringen over de herkomst van diamanten, die importeurs opgeven, na te gaan. Zelfs al kan de valsheid ervan simpel worden aangetoond op basis van openbare informatie.”

Het nieuwe rapport, waaruit de krant de Financieel-Economische Tijd vrijdag uit putte, behandelt het embargo op de handel in Angolese diamanten uit het Unita-rebellengebied. Het Antwerpse bedrijf Limo Diamonds wordt daarbij genoemd.

Het VN-rapport zet het Belgische controlesysteem nog maar eens onder druk, nadat de Europese Commissie vorige maand al had aangekondigd een Europese controle uit te willen werken. In een eerste rapport van begin 2001 verweten de VN België al laks op te treden in de controle op de handel in illegale diamanten. Antwerpen werkte daarna een certificatiesysteem uit, dat nu „allesbehalve waterdicht” is.

De Hoge Raad voor Diamant (HRD), de overkoepelende organisatie van de Antwerpse diamantsector, reageert ontgoocheld. Een woordvoerder spreekt in de krant van een eenzijdig rapport. „Men koos voor de gemakkelijkste oplossing daarna alleen Antwerpen onder de loep te nemen omdat enkel Antwerpen officiële statistieken bijhoudt.” Tel Aviv, Mumbai (India) of New York hebben naar zijn zeggen geen cijfers.

De woordvoerder vestigt zijn hoop op een elektronisch systeem dat per 1 januari 2003 wereldwijd verplicht wordt ingevoerd, zodat overtreders kunnen worden aangepakt. Bovendien verbetert volgens hem de situatie in met name Angola en Sierra Leone. Donderdag werd al bekend dat de Antwerpse justitie een witwaszaak onderzoekt waarbij geld uit de diamantsector richting al-Qaida gaat, het terreurnetwerk van Bin Laden. Een Libanese clan zou „bloeddiamanten” uit Congo en Sierra Leone naar Antwerpen halen in ruil voor wapens. De winst was voor al-Qaida.

Aziz Nassour, een van de betrokken clanleden, verblijft volgens de krant De Morgen in Libanon, buiten het bereik van de Belgische justitie. Zijn broer Khalil zou een sleutelrol hebben gespeeld in de miljoenenfraude rond het ABN-Amrofiliaal in Amsterdam.

HRD-directeur Meeuws luidde overigens vrijdag de noodklok over de gebrekkige mogelijkheden voor snelle waardetransporten. Volgens hem is de Brusselse luchthaven Zaventem feitelijk gesloten voor diamanttransporten. Doordat KLM de vluchten op Antwerpen stopzet, worden ook de transporten via de luchthaven van Antwerpen gehypothekeerd. Na de ondergang van Sabena en Swissair duurt het volgens Meeuws drie keer zo lang om diamanten naar Italië te brengen, en twee keer zo lang richting New York.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer