Binnenland

Strandwacht Hoek van Holland in het nauw

De strandwacht in Hoek van Holland is de laatste professionele reddingsbrigade van de Zuid-Hollandse kust. Als het evenwel aan het deelgemeentebestuur van het bij Rotterdam horende dorp ligt, gaan in de toekomst ook hier vrijwilligers de badgasten in de gaten houden. Een professioneel korps is het dorp te duur.

ANP
19 July 2005 08:07Gewijzigd op 14 November 2020 02:46

Op andere stranden lukt het volgens plaatsvervangend deelraadvoorzitter B. Varekamp van Hoek van Holland ook met vrijwilligers. Een belangrijke eis is volgens hem wel dat de veiligheid even goed als nu gewaarborgd blijft. „We moeten wel nog onderzoeken of dat mogelijk is met vrijwilligers of met een combinatie van vrijwilligers en profs.”

Coördinator D. van Oosten van de Hoekse strandwacht ziet wel degelijk de toegevoegde waarde van betaalde strandwachten ten opzichte van een vrijwillige brigade. „De zee is hier altijd gevaarlijk, maar we zijn toch een van de veiligste stranden van Nederland.”

Volgens Van Oosten en zijn collega A. van Zanden zijn op het strand van Hoek van Holland op zonnige zaterdagen in de zomer 100.000 mensen aan het pootjebaden. Een korps van dertig man houdt de badende massa in de gaten. „Waar zo veel mensen zijn, gebeurt van alles”, zegt Van Zanden. „Verdwaalde kinderen, mensen die te ver de zee in gaan, maar ook ouderen die op het strand een hartstilstand krijgen.”

Van Oosten is ervan overtuigd dat vrijwilligers nooit hetzelfde kwaliteitsniveau kunnen bieden. „Overal hoor je dat het steeds moeilijker wordt om onbetaalde mankracht te krijgen”, aldus de strandwachter. „Bovendien kun je ze minder makkelijk verplichten om ook echt te komen opdagen.”

Volgens de twee coördinatoren zijn vrijwilligers bovendien ook niet gratis. „Als je altijd een paar strandwachten paraat wil hebben, heb je honderd vrijwilligers nodig. Dat kunnen wij met dertig man.” Al die vrijwilligers hebben ook faciliteiten, zoals kleding, nodig.

Ook onderhouden profredders het materieel beter, aldus Van Oosten. „Een boot bijvoorbeeld gaat bij ons soms wel tien jaar mee, terwijl bij onbetaalde strandwachten het materiaal na vier jaar wordt vervangen.”

Coördinator A. Quak van de vrijwillige reddingsbrigade in het nabijgelegen Rockanje bevestigt dat het steeds moeilijker wordt nieuwe onbetaalde strandwachten te rekruteren. De posten langs ’zijn’ stuk strand raken steeds moeilijker bemand.

Toch is het nog niet onveilig aan het Rockanjer strand. Quak: „Vooralsnog kunnen vrijwilligers van aangrenzende stranden bijspringen. Bij de Maasvlakte hebben ze weer wel mensen genoeg.”

Professionele strandwachten zijn in Nederland, behalve in Hoek van Holland, nog te vinden op Waddeneilanden en bij het Zeeuws-Vlaamse Cadzand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer