Binnenland

Suikerplan stuit op veel verzet

Het Brusselse plan voor de ingrijpende hervorming van de suikermarkt stuit nog op veel verzet. Onder de Europese ministers van landbouw tekent zich een blokkerende minderheid af.

ANP
18 July 2005 18:48Gewijzigd op 14 November 2020 02:46

„Er is een redelijk concert van landen dat zegt: het moet. Maar er zijn er ook genoeg om het tegen te houden", aldus topambtenaar A. Oostra namens de Nederlandse delegatie in Brussel.

De landbouwministers spraken maandag voor het eerst over de suikerplannen van de Europese Commissie. Die gaan uit van 39 procent daling van de vaste suikerprijs en eenderde minder bietenteelt.

De tegenstand zit vooral aan de randen van de Europese Unie. Het gaat om landen als Italië, Griekenland en Finland, waar de prijsdaling de teelt onrendabel zal maken.

Voornaamste bezwaar is dat de prijs te sterk zou dalen. Voor Nederland is de daling ook ingrijpend, maar nog op te brengen.

Enkele ministers maakten ook bezwaar tegen de afschaffing van de vaste prijs. Brussel gaat in het plan uit van een referentieprijs. „Best griezelig: dan weet je niet wanneer Brussel echt gaat ingrijpen om de markt te stabiliseren".

Nederland steunt de Brusselse plannen op grote lijnen, maar wil wel een betere vergoeding voor de getroffen boeren. Oostra denkt aan een „5 tot 10 procent" hogere inkomenscompensatie dan de beloofde 60 procent uit het voorstel van de Commissie.

Europees Commissaris Fischer Boel (Landbouw) zei dat ze het aantal tegenstanders onder de ministers niet had geteld. Wel gaat ze met de Britse minister Beckett, die de landbouwministers dit najaar voorzit, naar een oplossing zoeken.

Het massale boerenprotest heeft haar maandag niet op andere gedachten gebracht, zei Fischer Boel. „Logisch dat ze protesteren als hun inkomens dalen. Bij mij in Denemarken noemen we witte suiker het witte goud. Maar dat kan zo niet blijven".

De eurocommissaris zei optimistisch te zijn over een akkoord in november. De maatregelen gaan dan in 2007 in. „Bij uitstel hebben we geen geld meer om boeren te compenseren voor lagere inkomens".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer