Turkije onder druk EU
Turkije is maandag onder druk gezet om met spoed een document te ondertekenen waarmee het land indirect de republiek Cyprus erkent. Tijdens een vergadering van Europese ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel eiste Cyprus dat Turkije, die lid wil worden van de EU, niet langer draalt.
De Europese leiders hebben afgelopen december besloten dat de onderhandelingen met Turkije over lidmaatschap op 3 oktober kunnen beginnen. Cyprus heeft nu gezegd niet te willen praten over het kader van de onderhandelingen zolang Turkije nog aarzelt met het ondertekenen van het document (een douaneverdrag). „Zolang er geen mandaat is, zijn er geen onderhandelingen. De Turken hebben zichzelf te pakken als ze dit niet snel doen", concludeerde minister Bot na afloop.
Onduidelijk is wanneer Turkije het douaneverdrag zal tekenen en onder welke voorwaarden. Er gaan geruchten dat Ankara dat alleen wil doen onder de nadrukkelijke vermelding dat zo’n ondertekening geen erkenning van aartsvijand Cyprus betekent. „Als ze een verklaring afleggen: dit is geen erkenning, dan is het natuurlijke bonje”, voorspelde Bot. „Want er hoeft maar één lidstaat nee te zeggen”.
Naast Cyprus vroeg ook Oostenrijk maandag het woord om kritische geluiden over Turkije te laten horen. De ministers praten in september verder.
Toevallig kwam maandag ook een Europese enquête naar buiten waaruit blijkt dat 52 procent van de Europeanen tegen lidmaatschap van Turkije is. „Daar heb ik nu niks mee te maken”, reageerde de minister. „In december is er een besluit genomen om te onderhandelen. De Europese Unie houdt zich aan haar verplichtingen”.
Bot benadrukte dat aan het einde van die onderhandelingen, die volgens hem minimaal tien jaar zullen duren, de parlementen van de huidige EU–landen het laatste woord hebben. „Dan zien we wel wat de bevolking ervan denkt. Niet nu”. Hij wees op de mogelijkheid dat Turkije geen volledig lid wordt van de EU, maar een andere vorm van samenwerking aangaat.