Cultuur & boeken

Wijn bij het eten

Titel:

Marianne Witvliet
13 July 2005 08:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:45

De ”Wijn & Spijs”-serie
Uitgeverij: Gall & Gall
Pagina’s: net als de wijnen verkrijgbaar in de gelijknamige winkels; € 15,95 per deel. Met de serie ”Wijn & Spijs” heeft wijnhandel Gall & Gall kookboeken uitgegeven waarin de wijn minstens zo veel aandacht krijgt als de meer dan zestig voor- en hoofdgerechten.

De wijnen worden in tien smaaktypen verdeeld. Frisse, fruitige droge witte wijnen vallen onder categorie 1, weelderige, zoete rode wijnen onder categorie 10.

De wijnen uit categorie 8 -volle, kruidige, complexe, maar toegankelijke rode wijnen- worden het meest gevraagd. Gall & Gall biedt in dit deel van de serie ”Wijn & Spijs” een aantal voor- en hoofdgerechten dat bij dit smaaktype past. De gerechten zijn exclusief, maar tegelijkertijd laagdrempelig door de heldere stap-voor-stapreceptuur. Geen lange lijst van ingewikkelde ingrediënten, de exclusiviteit zit in het soort vlees (lamsfilet, parelhoenpootje) of in de uitdagende smaak van de bijgerechten (kappertjes-ansjovissaus, amandelpesto, knolselderijpuree).

Voor in ieder deel is een hoofdstuk opgenomen met informatie over de verschillende druivenrassen, over wijntaal en over wijnglazen. Echte genietboeken dus. Het jongste deel in de serie bevat meer dan zestig recepten voor hapjes bij champagne en mousserende wijnen. Ook hier verrassende combinaties van gewoon (zoals spinaziesalade met bramen) tot heel exclusief, zoals ossenhaas met oesterdressing of salade van langoustinestaartjes met truffelolie. En informatie over de verschillende champagnes en mousserende wijnen die bij deze hapjes het best tot hun recht komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer