Buitenland

Italië haalt troepen uit Irak

Italië trekt een deel van zijn troepenmacht terug uit Irak. Dat heeft premier Silvio Berlusconi gisteren gezegd. „We beginnen met het terugtrekken van 300 man in september”, aldus Berlusconi

Buitenlandredactie
8 July 2005 22:19Gewijzigd op 14 November 2020 02:44

De Italiaanse regeringsleider is de afgelopen maanden steeds heviger onder vuur komen te liggen vanwege de Italiaanse aanwezigheid in Irak. Als de veiligheidsomstandigheden in Irak veranderen, gaat de terugtrekking mogelijk niet door, waarschuwde Berlusconi. Er zijn zo’n 3000 Italiaanse soldaten in Irak.

De aankondiging heeft te maken met de Italiaanse vrees voor aanslagen, zoals die afgelopen donderdag in Londen plaatshadden. De Italiaanse vliegvelden zijn gisteren extra beveiligd, net als het Vaticaan en metrostations.

”Slachtpartij in Londen, alarm in Italië”, kopte de krant Il Messaggero. ”Londen getroffen, vrees voor Italië”, schreeuwde de krant La Stampa. Ook premier Berlusconi waarschuwde gisteren nog eens dat Italië gevaar loopt en riep op tot waakzaamheid.

De Geheime Groep van al-Qaida’s Jihad in Europa, die donderdag op internet de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Londen opeiste, liet weten dat ook Denemarken en Italië zullen worden aangevallen vanwege hun steun voor de door de Amerikanen geleide invasies van Afghanistan en Irak.

Italiaanse politici die tegen de oorlog zijn verhieven hun stem. „Het is duidelijk dat na New York, Madrid en Londen, Italië het meest waarschijnlijke volgende doelwit van de terroristen is”, zei minister van Hervormingen Roberto Calderoli. De tijd is volgens hem gekomen voor de Verenigde Naties om de terugtrekking van de troepen uit Irak te overwegen, te beginnen met de Italiaanse. De terugtrekking kan wat betreft Calderoli al in september plaatsvinden.

Een metrostation in de Deense hoofdstad Kopenhagen is vrijdag afgesloten omdat er een verdacht uitziende plastic tas was aangetroffen. De tas bleek echter leeg te zijn.

Ook de Japanners voelen zich kwetsbaar na de aanslagen in Londen. De bewaking van militaire bases is vrijdag verscherpt en er werden meer controles uitgevoerd in het openbaar vervoer. Vuilnisbakken in treinstations werden geleegd omdat ze mogelijk explosieven bevatten. „We kunnen niet uitsluiten dat er terroristen en criminelen in ons midden zijn”, zei kabinetssecretaris Hiroyuki Hosoda. „Zulke mensen zijn mogelijk aangemoedigd (door de aanslagen in Londen, red.) en we moeten op onze hoede zijn.”

De metro in Tokio werd in 1995 getroffen door een aanslag met dodelijk zenuwgas.

Ook in tal van andere steden in de wereld zijn na de aanslagen van donderdag in Londen extra veiligheidsmaatregelen genomen in het openbaar vervoer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer