Leiders G8 werken aan vage slotverklaringen
De leiders van de zeven grootste industrielanden en Rusland (G 8) zullen hun topconferentie in het Schotse Glen eagles vrijdag besluiten met vooral vage slotverklaringen. Keiharde toezeggingen voor directe extra ontwikkelingshulp komen er volgens diplomaten bij de conferentie zeer waarschijnlijk niet. Een donderdag al in principe overeengekomen ‘akkoord’ over vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zal bovendien geen concrete doelstellingen bevatten.
De bijeenkomst van de politieke kopstukken uit de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Groot Brittannië, Italië, Duitsland, Japan en Rusland werd donderdag volstrekt overschaduwd door de aanslagen in Londen. De Britse premier Blair verliet de vergadering om naar de Britse hoofdstad te gaan en de duizenden actievoerders hielden zich na de explosies rustig.
Een van de agendapunten in Gleneagles is het internationale klimaatbeleid. Het gaat dan vooral om nadere stappen die industrielanden kunnen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Sommige milieuactivisten zeiden voor het begin van de top dat de bijeenkomst volledig nutteloos zou zijn als er geen afspraken zouden worden gemaakt over verdere beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Anderen stelden evenwel dat het al genoeg zou zijn als de Amerikaanse president George Bush, die faliekant tegen het Kyoto verdrag is, zou erkennen dat er wetenschappelijk bewijs bestaat dat de opwarming van de aarde verband houdt met de massale uitstoot van stoffen als koolstofdioxide.
Volgens een Duitse diplomaat is er in Schotland donderdag een principeakkoord bereikt over een slotverklaring over klimaatverandering. Het stuk zal de noodzaak onderstrepen van een „gemeenschappelijk streven” naar vermindering van de uitstoot, maar zonder doelstellingen te noemen. De tekst is zo algemeen dat zelfs Bush zal tekenen. Hij zei eerder geen enkel akkoord te tekenen met enige verwijzing naar ‘Kyoto’. Die verwijzing zit er wel in, maar zonder dat Bush daarmee last kan krijgen.
Bush is fel tegenstander van het al bestaande internationale Kyoto klimaatverdrag, waarin percentages staan waarmee rijke landen hun uitstoot zouden moeten terugschroeven. Bush beschouwt Kyoto als een regelrechte bedreiging van de Amerikaanse economie en de VS hebben dat akkoord dan ook niet getekend. Andere G 8 landen, zoals Groot Brittannië, willen juist nadere afspraken maken om het klimaat te beschermen.
Bush zei dat zijn land het broeikaseffect wil aanpakken, maar volgens hem is het akkoord van Kyoto, dat eerder dit jaar van kracht werd, achterhaald. Hij prees Blair wel omdat die China en India heeft uitgenodigd om op de top mee te praten over klimaatverandering.
Woensdag zei Blair dat de VS niet alleen de schuld mogen krijgen van de opwarming van de aarde. Hij wees op het almaar stijgende energieverbruik in India en China, dat na de VS de grootste producent van broeikasgassen is. Behalve India en China spraken ook Brazilië, Mexico en Zuid Afrika donderdag in Gleneagles mee over klimaatverandering.
Op het punt van de armoedebestrijding in vooral Afrikaanse landen zal de G 8 top waarschijnlijk geen harde toezeggingen doen voor de korte termijn. Wel zal een eerder overeengekomen akkoord over schuldsanering voor achttien arme landen worden bekrachtigd. Volgens Duitse diplomatieke bronnen in Schotland zal de G 8 waarschijnlijk toezeggen dat er de komende jaren meer geld beschikbaar komt voor armoedebestrijding in de derde wereld. Maar met doelstellingen die pas in 2010 of 2015 behaald hoeven te worden, zullen veel actievoerders en Afrikaanse landen niet tevreden zijn.
Bush zei ook dat de Europese Unie en de Verenigde Staten samen moeten toewerken naar de afschaffing van de landbouwsubsidies. De landbouwsubsidies zijn een van de oorzaken van de crisis waarin de EU verkeert sinds de top die ze een maand geleden hield.