Olieprijs bereikt nieuw record
De prijs voor een vat ruwe olie heeft woensdagavond een nieuw record bereikt. Tijdens de termijnhandel in New York moest voor een vat ruwe olie even 61,35 dollar worden betaald.
Aan het eind van de handel stond er 61,28 dollar op de borden. Het vorige record dateert van 27 juni, toen het plafond op 60,95 dollar lag.
Twee tropische stormen in het Caraïbisch gebied en de Golf van Mexico veroorzaakten onrust onder handelaren. De tropische storm Cindy zorgde ervoor dat in de zuidelijke staat Louisiana elektriciteitscentrales en raffinaderijen uitvielen. Het voorraadniveau kwam daardoor al onder druk te staan.
Een volgende storm, Dennis, dreigt nog meer ongemak met zich mee te brengen. Dennis lijkt zich te ontwikkelen tot een orkaan, die behoorlijke schade kan toebrengen aan de olie- en gasvelden voor de zuidkust van de Verenigde Staten.
Bovendien is de capaciteit van raffinaderijen vrijwel volledig benut. Dat leidt tot een onevenredige groei van de vraag naar de duurdere lichte oliesoorten, omdat die bij raffinage naar verhouding meer producten zoals benzine opleveren. Ook jagen volgens analisten speculanten de prijs op.
Handelaren kijken met spanning uit naar de wekelijkse cijfers van de Amerikaanse overheid over de beschikbare olievoorraden. Die worden vanavond gepresenteerd. Vallen die tegen, dan kan de olieprijs nog wel eens verder oplopen.
Verlichting kan komen van de OPEC (Organisatie van Olie Exporterende Landen). Maar binnen het oliekartel strandde vorige week overleg over een verdere verhoging van het productieplafond van het kartel met 500.000 vaten per dag. Vooral Iran vindt dat zo’n verhoging nog even kan wachten.
Volgens de Britse zakenkrant Financial Times hebben Saudische bewindslieden gewaarschuwd dat de OPEC niet in staat zal zijn om in de komende tien tot vijftien jaar aan de verwachte oliebehoefte van de westerse landen te voldoen. Er bestaat dan een verschil van 4,5 miljoen vaten per dag bestaan tussen de wereldvraag en de werkelijke productiemogelijkheid van Saudi-Arabië.
Op 15 juni besloten de OPEC-ministers al het plafond met 500.000 vaten te verhogen tot 28 miljoen vaten per dag, maar dat had toen geen drukkend effect op de prijzen omdat de feitelijke productie al iets groter was.
De almaar stijgende olieprijs leidt ondertussen tot opeenvolgende prijsverhogingen in de luchtvaartsector. Nadat maandag KLM al bekendmaakte haar brandstofheffing voor langeafstandsvluchten met 14 euro te verhogen, maakte Martinair woensdag een soortgelijke maatregel bekend.
Passagiers moeten vanaf 15 augustus meer betalen voor een intercontinentale vlucht van deze aanbieder. De luchtvaartmaatschappij verhoogt per die datum de brandstoftoeslag met 5 euro tot 15 euro per enkele reis.
De heffing moet bij het inchecken op Schiphol worden betaald. Op Europese vluchten wordt geen toeslag ingevoerd, omdat die reeds in de pakketprijs van de touroperators is verwerkt.