Ondernemersfamilie stapt in brandnetels
Kleding die is gemaakt van brandnetels. Als het aan de familie Crébas ligt, verschijnt de eerste collectie volgend voorjaar op de markt. Rijk geworden door de verkoop van veilingsite Marktplaats.nl richten vader en zoon Crébas zich nu op een totaal andere business. „We maken kleding voor de massa, niet voor een paar freaks.”
Grootschalige brandnetelteelt verrijst de komende jaren in de Noordoostpolder. Het klinkt als een grap, maar de familie Crébas staat niet echt bekend om lolbroekerij. De eigenaren van de succesvolle keten van kringloopwinkels ”Het Goed” en medeoprichters van de populaire veilingsite Marktplaats.nl zijn uiterst serieus over het project.
„Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van brandnetels en we zijn erg enthousiast. Net als van vlas en vezelhennep kun je er kwalitatief goede stof van maken. Brandnetelstof vormt een prima alternatief voor katoen en is bovendien milieuvriendelijker, omdat er bij de teelt geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn.”
Vader en zoon Crébas steken in eerste instantie 10 miljoen euro in de productie van brandnetelkleding, met de bedoeling over vijf tot tien jaar winstgevend te zijn.
Geld om te investeren is er overigens voldoende. Eind vorig jaar liepen vader en zoon Crébas „financieel binnen” door de verkoop van veilingsite Marktplaats.nl. Het Amerikaanse Ebay had hier 225 miljoen euro voor over, terwijl vader Bob er eind jaren negentig ’slechts’ 295.000 euro voor neertelde.
Een miljoen brandnetelstekjes worden in september gepoot op een 40 hectare groot veld nabij Kraggenburg. Tot 2008 komt daar nog eens 100 hectare bij. Biologisch agrariër Danny Vermue uit Marknesse is verantwoordelijk voor het ’onkruid’. Hij vindt het „een hele klus” om de brandnetels te telen. „Ze zijn kieskeuriger dan je denkt. Terwijl ze uit de tuin niet weg te krijgen zijn, is het een kunst ze grootschalig te telen.”
Hoewel brandnetels snel groeien, denkt Vermue pas in 2007 voor het eerst te kunnen oogsten. „Die tijd heeft het gewas gewoon nodig. Tussentijds maai je wel regelmatig, zodat de planten goed opbloeien.”
De daadwerkelijke oogst vertoont veel overeenkomsten met hooibouw, zegt Vermue. „De brandnetels worden afgemaaid en in de zon gedroogd tot er brandnetelstro resteert. Een machine perst vervolgens hout uit de plantenstengel, zodat je slechts de vezels overhoudt. Daarna kan er worden geweven.”
Vermue verwacht dat de opbrengst van brandnetelteelt die van alternatieven als vlas en vezelhennep zal overtreffen. „Alles is nog met aannames omgeven, maar per hectare valt tot 3,5 ton brandnetelstro te oogsten. In Duitsland levert een ton daarvan nu 900 euro op.”
Op termijn biedt de teelt mogelijk perspectief voor boeren in moeilijkheden, denkt Vermue.
Het telen van brandnetels is uniek in Nederland, maar kleding die is gemaakt van brandnetels is niet nieuw. Tot in de negentiende eeuw werd uit de brandnetelvezel doek gemaakt. Napoleons soldaten droegen hier zelfs uniformen van deze stof. Omdat katoen echter steeds makkelijker en goedkoper te verwerken viel, verdween het zogeheten neteldoek langzaam maar zeker van de markt.
Het Arnhemse designersduo Pim Kramer en Jacques Volckman -gespecialiseerd in het maken van kleding van afgedankt textiel en reststoffen- ontwerpt de kledinglijn. Het plan om van brandnetels kleding te maken komt ook van Volckman. In een zoektocht naar duurzame stoffen stuitte hij op brandnetelvezels.
De eerste collectie van onder meer shirts, broeken, sjaals en tassen bestaat uit totaal 5000 stuks. De kleding wordt verkocht onder de merknaam ”Brennels”. Omdat van de in Nederland geteelde brandnetels pas over enkele jaren kleding valt te maken, zal de stof voor de eerste collecties worden betrokken bij een Duitse leverancier van brandnetelstof.
De kleding zal worden verkocht via internet en vanuit een speciale winkel in Arnhem. Daarnaast heeft de familie Crebas plannen voor het opzetten van een zogenaamd „belevingscentrum” van 100 hectare in de omgeving van Kraggenburg. Bob Crébas: „Het wordt een parkachtig landschap, waarin mensen al wandelend in aanraking komen met de oorsprong van onze bijzondere kleding.”
Op het terrein verschijnt verder een winkel waar de kleding van Brennels en andere brandnetelproducten -zoals brandnetelsap- worden verkocht.
„Maar je kunt er ook een biertje krijgen”, haast Bob Crébas zich te zeggen. „We willen niet in de alternatieve hoek worden gedrukt. We maken kleding voor de massa, niet voor een paar freaks. Al zal het tweedehandsimago door onze kringloopwinkels en Marktplaats.nl ons altijd blijven aankleven.”