Buitenland

Albanese verkiezingen nek-aan-nekrace

De parlementsverkiezingen in Albanië zijn een nek-aan-nekrace. Volgens Albanese media zou de oppositie aan de winnende hand zijn.

ANP/AFP/EFE/DPA
5 July 2005 06:56Gewijzigd op 14 November 2020 02:43

Zondagavond eiste zowel de socialistische regering als de democratische oppositie de overwinning op. Waarnemers bij het tellen van de stemmen zeiden maandag echter dat nog geen van de partijen een beslissende voorsprong heeft genomen.

Volgens de voorzitter van de centrale kiesraad Ilirian Celibashi kan het nog wel enige tijd duren voordat er duidelijkheid komt over de einduitslag. het tellen gaat door nieuwe regels uiterst traag. Twintig uur nadat de stemlokalen hun deuren hadden gesloten, waren de stemmen in slechts zeven van de honderd districten geteld. Op de vraag wanneer de uitkomst bekend is, kon Celibashi slechts zeggen; „ik kan u geen duidelijk antwoord geven".

Wel staat volgens hem vast dat de bevolking van het straatarme balkanland de grote winnaar is van de stembusgang, die zondag zonder noemenswaardige incidenten verliep. In het verleden gingen verkiezingen in het voorheen communistische land vrijwel altijd gepaard met geweld en grootschalige fraude.

De verkiezingen in Albanië voldeden slechts gedeeltelijk aan de internationale normen voor democratie, zo meldden de 410 verkiezingswaarnemers van de Raad van Europa, de OVSE en het Europees Parlement maandag. De bevolking had echt wat te kiezen en kreeg een veelheid aan informatie. Maar de waarnemers constateerden nogal wat onjuiste procedures. De inkt die dubbelstemmen moest voorkomen, werkte niet altijd goed. De keuze was niet voor iedereen geheim en sommige kiezers werden weggestuurd omdat hun naam niet op de kiezerslijsten stond.

De verkiezingen zijn daarom slechts licht beter dan bij vorige keren, concluderen de waarnemers. „Het systeem staat open voor misbruik", aldus Doris Pack, lid van het Europees Parlement.

OVSE-waarnemer Jorgen Grunnet vindt dat vertragingen en onzekerheid over de kiezerslijsten een ongeorganiseerde indruk maakten, „hoewel weinig beschuldigingen over fraude tot dusver hardgemaakt kunnen worden".

De verkiezingen verliepen zondag vrij vreedzaam. Maar enkele gewelddadige incidenten met een dodelijk slachtoffer wierpen een schaduw op het proces, aldus de waarnemers in een gezamenlijke verklaring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer