VW onderzoekt smeergeldaffaire
De hoogste baas van het Duitse autoconcern Volkswagen (VW), Bernd Pischetsrieder, heeft donderdag een diepgaand onderzoek aangekondigd naar alle beschuldigingen in een smeergeldaffaire.
Eerder deze week heeft VW de openbaar aanklager in Braunschweig ingeschakeld om alle beschuldigingen na te trekken. Pischetsrieder gaf verder geen bijzonderheden.
De topman kwam met zijn verklaring kort nadat het Duitse zakentijdschrift Wirtschaftswoche had geschreven dat het hoofd personeelszaken bij VW, Peter Hartz, binnenkort zal vertrekken. Hij zou bij de affaire zijn betrokken. Een woordvoerder van VW liet daarop weten dat „Hartz personeelschef bij VW is en blijft.” In het recente verleden hebben meer media in de bondsrepubliek gewag gemaakt van onregelmatigheden bij VW.
Als een volkomen verrassing had eerder op de dag Klaus Volkert afstand gedaan van zijn functie als hoofd van de centrale ondernemingsraad (COR), een machtige positie in Duitsland. Als reden voor zijn vertrek noemde hij zijn leeftijd: 62 jaar.
’s Avonds liet de COR in vage bewoordingen weten dat het terugtreden van Volkert „mogelijk zou kunnen samenhangen met onregelmatigheden in samenhang met zijn persoon.” Volkert was sinds 1990 hoofd van de COR, een functie die hem tevens een plaats in de raad van commissarissen van het concern bezorgde. Zijn plaatsvervanger Bernd Osterloh zou hem vandaag al opvolgen.
Volgens Wirtschaftswoche is het vertrek van Volkert slechts het topje van de ijsberg. Zelf heeft hij de beschuldigingen tegengesproken. Maar bronnen binnen de auto-industrie beweren dat hij terugtreedt in verband met het omkoopschandaal rond het voormalige hoofd personeelszaken bij Skoda, de Tsjechische dochter van VW, Helmut Schuster. Schuster zou voorts onder meer geld hebben verlangd van toeleveranciers.
Tegen Schuster heeft VW dinsdag aangifte gedaan bij het openbaar ministerie in Braunschweig wegens bedrog. Hij zou te kwader trouw hebben gehandeld. Begin volgende week komt VW met schriftelijke bewijsstukken over interne onderzoeken. Daarin zouden ook illegale geldstromen worden aangetoond.