Kamer grijpt in bij deling bijstandsgeld
Voor gemeenten die er relatief veel op achteruit gaan in de nieuwe verdeling van het bijstandsbudget, komt er een overgangsregeling. Daarmee heeft staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken donderdag onder druk van de Tweede Kamer ingestemd.
Sommige lokale overheden ontvangen door herverdeling van de budgetten vanaf volgend jaar miljoenen euro’s minder van het Rijk. Van Hoof accepteerde gisteren het voorstel van CDA-kamerlid Bruls om de pijn voor gemeenten te verzachten. VVD, D66 en oppositiepartij PvdA steunden het voorstel van Bruls.
Hierdoor kunnen gemeenten er de komende jaren maximaal 7,5 procent op achteruit gaan. Van Hoof wilde in zijn oorspronkelijke verdeelplan pas gemeenten compenseren als deze te maken kregen met een inperking van hun budget van meer dan 10 procent.
Sinds de invoering van de Wet werk en bijstand per 1 januari 2004 zijn gemeenten volledig verantwoordelijk voor de uitvoering. De lokale overheden krijgen een vast budget, waarmee het kabinet hen wil prikkelen om bijstandsgerechtigden zo snel mogelijk aan werk te helpen. Het geld dat ze overhouden, mogen ze vrij besteden.
De staatssecretaris gaat in zijn nieuwe verdeelplan uit van „objectieve criteria”, zoals de economische situatie en het gemiddelde opleidingsniveau. Dat moet de verdeling eerlijker maken, omdat sommige gemeenten nu op basis van historisch opgebouwde rechten onterecht meer krijgen dan een andere.
De nieuwe verdeling moet in 2011 volledig zijn ingevoerd. De tussentijd wil Van Hoof benutten om zijn systeem met de Kamer te perfectioneren. Ook is het de bedoeling om het overgangsregime elk jaar te evalueren.