Binnenland

Actiecomité huisartsen wijst compromis af

„Het is oorlog, en het blijft oorlog". Met deze woorden wijst woordvoerder H. Nobel van het Landelijk Actie Comité Huisartsen (LACH) donderdagmiddag het compromisvoorstel van bemiddelaar Vogelaar resoluut van de hand. Nobel verwijst daarmee ook het werk van voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsen Vereniging naar de prullenbak. Die vindt het voorstel van Vogelaar immers acceptabel.

ANP
30 June 2005 18:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:42

Vogelaar presenteerde donderdag een compromis waarbij alle partijen in het huisartsenconflict moeten inschikken. Volgens Nobel scoort het op alle fronten onvoldoende. „Peanuts" noemt hij de voorstellen. „De huisartsen krijgen zogenaamd een sigaar, maar die komt uit onze eigen doos. We worden gewoon getild".

De woordvoerder van het actiecomité wil dat de overheid minstens 160 miljoen euro op tafel legt om de huisartsen tegemoet te komen. Hij verwacht dat het gros van de Nederlandse huisartsen het voorstel volgende week donderdag tijdens een ledenvergadering van de LHV resoluut van de hand zal wijzen. Nobel sluit nieuwe protestacties niet uit. „In elk geval zullen we volgend jaar als het nieuwe stelsel voor huisartsenzorg ingaat, weigeren mee te werken. Het wordt dan een gigantische puinhoop".

Voorzitter Vos van de LHV, die de afgelopen weken de onderhandelingen namens de huisartsen voerde, reageert laconiek op de woorden van Nobel. „Hij reageert emotioneel, terwijl we rationeel moeten nadenken". Volgens Vos was er niet meer uit het conflict te slepen. „Als iemand beter meent te kunnen onderhandelen, graag, dan moet hij het van me overnemen". Volgens Vos hebben de zorgverzekeraars en het ministerie bij de onderhandelingen flink moeten inleveren. Zo heeft het ministerie volgens hem ongeveer 80 tot 90 miljoen extra op tafel moeten leggen voor de huisartsenzorg. Als de huisartsen het voorstel van Vogelaar, en dus ook van Vos, volgende week afwijzen, stapt de voorzitter op.

Vos zegt dat Nobel extra geld wil om de inkomens van de huisartsen op te krikken. „En dat kan niet. In een tijd van economische recessie kunnen we dat niet aan het publiek verkopen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer