Binnenland

Nieuwe regels voor dure medicijnen

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid gaat nieuwe regels vaststellen voor de vergoeding van dure medicijnen. Ook voor middelen tegen zeldzame ziekten, de zogeheten weesgeneesmiddelen, komen nieuwe normen.

Redactie politiek
30 June 2005 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 02:42

De bewindsman komt met zijn maatregelen omdat patiënten klagen dat ze in het ene ziekenhuis wel met dure medicijnen tegen ziekten als kanker kunnen worden behandeld en in het andere niet. Bij weesgeneesmiddelen geldt bovendien de klacht dat het erg lang duurt voor nieuwe medicijnen worden toegelaten en voor vergoeding in aanmerking komen.

Hoogervorst gaat twee nieuwe regelingen maken, zo schrijft hij in een brief die woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Voor dure medicijnen krijgen ziekenhuizen voortaan 80 procent van de kosten vergoed. Daarmee zou een eind komen aan de situatie waarbij ziekenhuizen en zorgverzekeraars onderling afspraken maken over de verstrekking van dure medicijnen. Deze werkwijze leidde ertoe dat het ene ziekenhuis wel bepaalde behandelingen vergoedt en het andere niet.

Op verzoek van de Tweede Kamer en van patiëntenorganisaties heeft de bewindsman onderzoek laten verrichten naar de omvang van de klachten. Daarvoor heeft hij gesproken met ziekenhuisdirecties, zorgverzekeraars, medisch specialisten en patiëntenorganisaties. Niemand kan echter aangeven hoeveel patiënten niet de juiste behandeling krijgen.

Hoogervorst gaat een aparte vergoedingsmaatregel maken voor weesgeneesmiddelen. Ziekenhuizen krijgen medicijnen die zijn toegelaten voor 95 procent vergoed. De rest moeten ze zelf betalen. In de praktijk mogen alleen universitaire medische centra een beroep doen op de regeling.

Omdat de toelating van weesgeneesmiddelen traag verloopt, wil de bewindsman de procedure voor toelating wijzigen. Het College voor zorgverzekeringen (Cvz), dat de toelating regelt, moet de goedkeuring in twee fases laten verlopen. Na een eerste verkennend onderzoek kan het Cvz besluiten een middel toe te laten op voorwaarde dat er een vervolgonderzoek komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer