Binnenland

D66: Extra personeel voor afhandeling asieldossiers

D66 vindt dat de regering tijdelijk extra personeel moet aantrekken om ervoor te zorgen dat binnen een jaar alle resterende dossiers zijn afgehandeld van de groep van 26.000 asielzoekers die voor april 2001 in Nederland aankwamen.

ANP
29 June 2005 20:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:42

De partij zal daartoe donderdag in de Tweede Kamer een motie indienen.

Dat kondigde D66-fractievoorzitter Dittrich woensdag aan in een overleg met minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). De extra juristen moeten volgens Dittrich gedurende enkele maanden een voorselectie maken en aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aangeven wie kansrijk en wie kansloos is en welk dossier nadere bestudering behoeft. Daarna neemt de IND een definitief besluit.

Volgens Dittrich is het daardoor mogelijk alle zaken versneld en toch zorgvuldig af te handelen. Een soortgelijke maatregel werd negen jaar geleden ook genomen om duizenden dossiers van Iraanse asielzoekers sneller te kunnen afronden, zei hij.

Verdonk maakte maandag bekend dat ze sneller dan gepland de resterende 16.700 asieldossiers wil afhandelen. De zaken die de IND in behandeling heeft, moeten volgens haar voor 1 juli 2006 klaar zijn. Voor zaken die nog onder de rechter zijn, had ze eind volgend jaar in gedachten. Verdonk had tot dusver altijd gezegd dat alle dossiers nog deze kabinetsperiode afgerond moesten zijn.

De aangekondigde versnelling zou geen extra geld kosten. Als de Tweede Kamer wil dat alle zaken medio 2006 zijn afgehandeld, dan is het nodig extra mensen aan te nemen, zei de VVD-bewindsvrouw. Als de Kamer het voorstel van D66 steunt, zal ze binnen twee weken laten weten wat een en ander naar schatting kost en hoe dat wordt gefinancierd. Verdonk benadrukte dat een versnelling geen doel op zich mag zijn en dat de zorgvuldigheid moet zijn gewaarborgd.

Sinds het door de Tweede Kamer gesteunde terugkeerproject rond de ‘26.000’ vorig jaar juli begon, zijn de dossiers van ongeveer 12.000 asielzoekers beoordeeld. Ruim 5000 van hen hebben alsnog een verblijfsvergunning gekregen en ruim 2600 zijn gedwongen of vrijwillig vertrokken. Meer dan 4200 (ex-)asielzoekers zijn met onbekende bestemming vertrokken en deels in de illegaliteit verdwenen. Verdonk betreurt dat laatste en kondigde eerder op de dag aan dat ze in het najaar met concrete maatregelen komt om het aantal illegalen in Nederland terug te dringen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer