Kerk & religie

Sharia houdt gemoederen in Canada bezig

In Canada wacht men met spanning af of de regering van de provincie Ontario moslims zal verbieden om op het gebied van familiezaken recht te spreken volgens de sharia, de islamitische wetgeving. In Toronto lieten voormannen van de islamitische tribunalen vorige week reeds weten dat deze vorm van rechtspraak gewoon doorgaat, ongeacht de beslissing van de regering.

Margot Minjon
24 June 2005 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:41

Sayed Mumtaz Ali, de oprichter van het Moslimhof van Arbitrage, zegt dat de regering kan kiezen. Als de tribunalen worden toegestaan, heeft de regering in ieder geval zicht op wat er gebeurt. Als ze worden verboden, gaat het zich allemaal ondergronds afspelen. „Ik weet zeker dat de regering daar niet voor kiest”, zegt hij.

„Als de sharia-rechtspraak wordt verboden, is het jammer dat de Canadese rechter en de politie niet meer kunnen worden ingeschakeld om de uitspraken van de tribunalen te bekrachtigen. Maar de uitspraken blijven wel wettig. Twee mensen kunnen immers een contract sluiten dat ze zich aan de uitspraak van een derde zullen houden”, aldus Sayed Mumtaz Ali.

Mubin Shaikh, woordvoerder van de El-Noor-moskee in Toronto, ziet ook geen probleem als de sharia wordt verboden. „Sinds 1991 behandelen wij zo’n vijftig tot honderd zaken per jaar. Echtscheidingen, voogdij, alimentatie, erfeniskwesties, alles wat met familierecht te maken heeft. Nog nooit is iemand naar een Canadese rechter gestapt om een uitspraak te laten bekrachtigen. Wij zijn moslims, wij houden ons aan de islamitische wetgeving. Als de Arbitragewet zo veranderd wordt dat de uitspraken niet meer wettig zijn, maakt dat voor ons geen enkel verschil.”

Sinds 1991 mogen religieuze groeperingen in verschillende provincies wettige uitspraken doen op het gebied van familierecht. Joden, christenen en moslims maken daar gebruik van. Een paar vrouwen hebben geklaagd over arbitrage in joodse kring; over christelijke tribunalen zijn geen klachten. Toen de moslimrechtspraak eind 2003 geformaliseerd zou worden in een officieel Moslimhof van Arbitrage, ontstond daarover in Canada grote ophef. De regering van Ontario vroeg Marion Boyd, een feministe en voormalig minister van Justitie in die provincie, om een advies uit te brengen. Zij is van mening dat de sharia in Ontario moet worden toegestaan, mits de rechten van vrouwen en kinderen beter gewaarborgd zijn.

In haar rapport prees zij de El-Noor-moskee als een voorbeeld van hoe het zou moeten. Inmiddels is de voorzitter van het moskeebestuur aangeklaagd wegens seksueel misbruik van een jonge vrouw die in het kader van arbitrage bij hem was gekomen. Ook zou hij haar langdurig hebben opgesloten. Saeed Shaikh moet deze week voorkomen. Hij ontkent alle aantijgingen, maar de publiciteit heeft de moslimtribunalen geen goed gedaan.

Inmiddels hebben ruim twintig vrouwenorganisaties in Canada zich tegen de sharia gekeerd. Hirsi Ali is uitgenodigd om te komen spreken op een grote protestbijeenkomst in Toronto. Ook een aantal moslimorganisaties is tegen. De NDP, een van de drie grote partijen in Canada, heeft zich onlangs eveneens tegen de islamitische wetgeving verklaard.

In Quebec heeft de wetgevende vergadering begin deze maand unaniem het gebruik van sharia-tribunalen afgewezen. De motie was een initiatief van Assemblee-lid Fatima Houda-Pepin, geboren in een moslimgezin in Marokko. In de uitspraak stond niet alleen dat de tribunalen niet toegestaan moesten worden in Quebec, maar dat ze in heel Canada verboden moesten worden. Er is een verklaring naar alle Canadese provinciale regeringen gestuurd.

In de provincie British Columbia heeft premier Gordon Campbell gezegd dat moslimtribunalen onbespreekbaar zijn. In Alberta en Manitoba doen moslims voorzichtige pogingen om het onderwerp op de agenda te krijgen.

In de andere provincies zijn moslimtribunalen niet aan de orde. De meeste van de 700.000 moslims (op een bevolking van 33 miljoen) wonen in Ontario, Quebec, B.C., Alberta en Manitoba.

De islam is de snelstgroeiende godsdienst in Canada. In tien jaar is het aantal moslims verdubbeld. Volgens Statistics Canada is de islam voor het einde van de eeuw de grootste godsdienst als de groei op deze wijze doorgaat.

De regering van Ontario zit in een moeilijk parket. Als ze besluit dat de Arbitragewet niet langer gebruikt mag worden voor zaken op het gebied van familierecht, treft dat ook christenen en joden. Alleen de sharia verbieden is discriminatie. Joods organisaties hebben zich wat dit betreft vierkant achter de moslims opgesteld.

De federale regering van Canada houdt zich tot nu toe buiten de kwestie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer