Buitenland

Advocaat Saddam wacht nog steeds op aanklacht

„Saddam Hussein is al 523 dagen opgesloten zonder dat er officieel een aanklacht tegen hem is ingediend.” Dat zegt Giovanni di Stefano, een van de advocaten die de verdediging van de voormalige Iraakse dictator voor hun rekening nemen.

Van onze correspondent
23 June 2005 13:02Gewijzigd op 14 November 2020 02:41

Di Stefano bepleitte de zaak van zijn cliënt woensdag voor de buitenlandse persclub in Rome. „Ook wij van de verdediging worden niet geïnformeerd. Tot dusverre weten we niet of hij terecht komt te staan wegens diefstal of wegens genocide.”

Hussein werd in december 2003 opgepakt en wordt sindsdien door de Amerikanen vastgehouden in de buurt van het vliegveld van Bagdad. Het is onbekend wanneer met het strafproces wordt begonnen. Woensdag verklaarde Abdel Hussein Shandal, de Iraakse minister van Justitie, in Brussel dat Saddam voor het einde van het jaar zal zijn berecht.

Daar gelooft Di Stefano niets van. „We zijn vele jaren verwijderd van de uitspraak. Eerst moet de aanklacht worden geformuleerd. Dan moet het speciale tribunaal zich erover buigen. Dat kan een dag duren, maar ook vijf jaar. Daarna is er de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. Ook dat kan jaren in beslag nemen.”

De advocaat van Saddam vindt dat de Irakezen hun eigen statuten van het tribunaal moeten nalezen en er gevolg aan geven. De statuten zijn volgens Di Stefano overigens uitstekend, en er staan meer garanties in dan in de Europese Conventie voor de Mensenrechten. „Er staat in dat iedereen onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen. Maar na 523 dagen kunnen ze nog niet het bewijs van het tegendeel leveren. De nazi’s waren voor het grootste deel al in 1946 berecht. Daaraan kunnen ze een voorbeeld nemen. Ook moeten de gevangenen en hun advocaten in detail op de hoogte worden gehouden. Nou, wij hebben maar tweemaal een bezoek aan Saddam mogen brengen.”

Maar het mooiste is volgens Di Stefano, die zijn cliënt „president” en „zijne excellentie” noemt, dat volgens de statuten voor Saddam de immuniteitsregel zou gelden, omdat hij een hoge regeringsfunctie uitoefende.

De kritiek van Di Stefano lijkt op de klaagzang van de advocaten van Tariq Aziz, wiens proces maar niet wil vlotten. Ook de verdedigers van Aziz klagen over gebrek aan informatie en het feitelijke verbod op contact met hun cliënt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer